Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 27 jul 2024

Bygglovsexperten: så minimerar du risken för bakslag

Ett byggprojekt börjar alltid med en ansökan till aktuell byggnadsnämnd. Handlingarna måste vara fackmässiga och processen är komplex. Azdine Safire på Konstruktionshjälpen guidar Villanytts läsare genom hela bygglovsprocessen.

Ett mycket vanligt misstag i bygglovsprocessen är att man skickar in ansökningshandlingarna för snabbt och lekmannamässigt. Minsta fel som görs kan innebära att hela processen måste börja om och ytterligare tio veckor rullar på. Därför rekommenderar Azdine Safire på Konstruktionshjälpen att vända sig till en ”one stop shop” där olika typer av teknisk kompetens finns med genom hela bygglovsprocessen.

– Vi kan minimera risken genom att projektera noggrant och ge en bättre helhetsbild inför bygglovshandlingar. Vi märker helt enkelt saker som kan gå fel tidigare, säger Azdine Safire och går genom de olika stegen:

  1. Alla byggprojekt börjar med en idé. För att byggnadsnämnden ska kunna avgöra om projektet kan genomföras krävs en bygglovsansökan. Här beskrivs vad du vill göra och anmäler vem som är byggherre, entreprenör och kontrollansvarig. Kontrollansvarig är den som står mellan byggnadsnämnden och byggherre, ser till att allting följs enligt regelverken och är med på alla samråd. Byggnadsnämnden tar beslut om projektet är bygglovspliktigt eller om de enbart behövs en bygganmälan.

 

  1. Byggnadsnämnden kräver in bygglovsritningar. En inblick på detaljplanen måste göras för att få en omfattande bild av möjligheterna gällande området. Byggherren framställer handlingar till byggnadsnämnden som beskriver projektets omfattning som till exempel rumshöjder, byggnadshöjd, boyta, utformning, materialval och färger. Detta presenteras med olika ritningstyper som till exempel situations-, plan- och fasadritning.

 

  1. Tekniskt samråd. Dags för genomgång av tekniska handlingar som byggnadsnämnden har efterfrågat, vilket tas fram av bygglovs-, konstruktions-, VVS- och brandprojektör. Medverkar gör olika aktörer som till exempel VVS-ingenjör, brandpartner, byggnadsnämndes byggnadsinspektör, kontrollansvarig samt eventuellt byggherre. Om byggnadsnämnden anser att alla handlingar är korrekta godkänner de byggnationen och ger startbesked.

 

  1. Dags för att starta bygget. Nu ska konstruktionsritningarna vara omstämplade till bygghandlingar, då blir ritningarna juridisk bindande. Under byggtiden bör också allt dokumenteras och fotograferas. Om några ändringar måste ske – stora som små – kan byggnadsnämnden kräva en ny ansökan om förändrat bygglov.

 

  1. Slutsamråd hålls mot slutet av projektet. Syftet är att sammanfatta resultatet och uppdatera dokumentation efter hur byggnaden uppfördes. Har inget ändrats använder man de ursprungliga handlingarna. Även här är kontrollansvarig delaktig.

 

  1. Slutbesked att huset får användas. När alla krav är uppfyllda, och nämnden inte har funnit någon anledning att ingripa, ger byggnadsnämnden ett slutbesked. Innan du har fått slutbeskedet får du inte flytta in eller använda huset.

Text: Eva Rydinger

Annons