Byggnation | El/Energi 27 jan 2025
För tio år sedan var det ungefär en på hundra som valde till ett batteri, i beställningen av solceller. Idag väljer alla kombinationen solceller plus batteri, erfar Hans Nilsson på Takel i Täby. Det som övertygar är möjligheten att bli mer självförsörjande på el.
Att ha ett batteri för att behålla sin egenproducerade el är en självklar utveckling. Det märker Hans Nilsson, på Takel som installerar och säljer solcellsanläggningar och batterier.
– Ja, flera av våra kunder är självförsörjande från cirka april till september. De lagrar elen som produceras på dagen, för att använda den på kvällen, natten och morgonen. Nästa dag laddas batteriet på nytt med gratis el, från solcellerna.
Satsa på lagringskapacitet
Hans Nilsson på Takel i Täby bjuder på expertråd:
– Satsa hellre på större batterikapacitet, än på fler solceller. Optimalt är att batteriet har en lagringskapacitet strax under hushållets dagliga elförbrukning. När du ska välja solcellsföretag, fråga då efter företagsförsäkring. Då är din solcellsanläggning tryggad även om företaget upphör, medan du har garanti kvar.
Fråga om något av deras tidigare installationer har besiktats av oberoende besiktningsföretag, och be att få läsa protokollet. Eller be om telefonnummer till en tidigare kund och hör om de är nöjda. Man kan även ringa till företagets officiella telefonnummer och ställa någon fråga, för att få en känsla av deras kundservice.
-Fråga också om garantier, för att solcellsanläggningen ska fungera länge. Vi på Takel ger 25 års garanti på solceller, tio års garanti på växelriktare och på batteri.
Tänk på utseendet
Hans Nilsson råder husägare att även tänka estetiskt:
-Vi, och många husägare, tycker att ”all black-paneler” är snyggast. Det är helsvarta, utan synliga ränder, och med svart ram runtom. De är så populära att vi nu bara installerar dem. Särskilt omtyckt är att vi lyckas täcka taket maximalt, med så lite luckor som möjligt. Det finns även snygga växelriktare och batterier. Våra är så väldesignade att många vill ha dem i groventrén, i stället för att dölja dem i källaren eller förrådet.
Hans märker att husägare ofta förvånas över hur snabbt man kan få solcellsanläggningen installerad:
– Vi gör det oftast inom två veckor från att man accepterat offerten. Även om vi faktiskt lyckats ge en kund färdig installation bara fem dagar efter signerat avtal.
Text: Anna Svensson