Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 28 maj 2020

Bygga växthus steg för steg

Ett växthus är mångas dröm, tänk att kunna odla växter och grönsaker samtidigt som du har en härlig tillflyktsort där du kan pyssla och vistas. I växthuset kan dina grödor utvecklas betydligt snabbare tack vare den värme som huset alstrar. Idag är det inte ovanligt att man väljer att bygga växthus på egen hand. I den här steg för steg guiden kommer vi att gå igenom vad som är bra att tänka på och hur man går tillväga rent praktiskt. Mycket fokus behöver läggas på planeringsfasen för att bli nöjd med det slutgiltiga resultatet, lägg därför mycket fokus på det steget.

Du förlänger säsongen genom att bygga växthus. För odlingsintresserade är detta en mycket viktig punkt. Fundera kring vad du vill odla i växthuset då det kan ha inverkan på vilken temperatur du kommer att behöva. Detta påverkar i sin tid tur valet av konstruktion, placering och byggmaterial. Glas ger i regel bättre resultat för den som vill odla än plast eftersom det har högre ljusgenomsläpp. Glas är i de flesta fall dessutom ett snyggare alternativ. Fundera även över om du ska dra in el och vatten i växthuset redan från början. Detta brukar uppskattas på längre sikt i samband med vattning.

 

man framför glas

Att välja plats för växthuset

Det första du behöver fokusera på är att välja en lämplig plats för det tilltänkta växthuset. En bra och lämplig plats för växthus är solig och det är bra om det inte finns några stora träd i närheten som skuggar. Fundera kring faktorer som skugga och väderstreck. Fokusera även på relationen mellan boningshus och växthus. Hur ska man röra sig mellan dem och hur blir vinklarna när du blickar ut från boningshuset över det vackra växthuset. Undvik att ha allt för långt avstånd mellan husen. Dina val kan påverkas av om odling eller komfort är viktigast för dig i växthuset.

Det är klokt att inte stressa in i projektet. Kanske vill du samla på dig en del material längs vägen. Du kanske springer på de perfekta fönstren eller ett bord som du tycker skulle passa perfekt i växthuset. Lägg även energi på att bestämma hur omfattande du vill att projektet ska bli. Du kan satsa på allt från ett miniväxthus eller ett växthus med flera rum. Några saker som är bra att ställning till är vad du har för budget, om du ska söka bygglov, vilken temperatur du vill ha, hur mycket av arbetet du ska göra själv och hur många sittplatser du vill ha plats för.

Här har ni en klassisk pergola med romerska kolonner försedda med överliggare som är utmärkta som stöd för klättrande växter. Fynda direkt på sajten:

Markarbete och ram för att bygga växthus

När du har valt konstruktion, material och landat i en rimlig omfattning för projektet är det dags att sätta igång med det praktiska arbetet. Du börjar med markarbetet. Här gäller det att gräva ur och jämna till underlaget. Du behöver se till att underlaget är så pass väl packat att du ska kunna bygga ett växthus som står stabilt på ytan. I vissa fall kan det vara nödvändigt att anlita ett företag som hjälper dig att schakta marken för att få till en slät yta. För arbetskostnaden kan du utnyttja ROT-avdraget och göra upp till 30 procents avdrag för arbetet med schaktning.

Nästa steg efter avslutat markarbete är att bygga en ram för växthuset. Det är lämpligt att kombinera och skruva ihop två ramar som fungerar som en form för den kommande kantbalken som senare ska gjutas. Alla hörnen ska vara 90 grader – det här är viktigt för att få ett bra resultat. Kontrollera att formen ligger plant placerad på ytan som du har utfört ditt markarbete på. Sedan är det dags att armera balken och att blanda ihop betong för att gjuta bottenplattan på vilken du kommer att placera grundmur och trästomme. Det här är grunden på vilken ditt växthus kommer att vila.

Bygga grundmur

När din ram är på plats i växthusets ytterkant och betongen har stelnat och satt sig är det dags att skapa en grundmur. Här beror grundmurens utformning lite grann på hur du vill bygga växthus rent konstruktionsmässigt. Förhoppningsvis har du vid det här laget en skiss att följa. Det kan skifta mellan hur många lecablock du vill stapla på varandra. Det finns helt enkelt olika vägar att gå när det gäller design. Det blir snyggt med exempelvis två våningar av lecablock mellan vilka du placerar murbruk. Efter att du har murat grunden är det bra att slamma av grunden med vatten och murbruk.

Nästa steg är växthusets stomme

När det gäller stomme är det vanligt att använda materialen trä eller aluminium. Om du väljer aluminium blir det ofta billigare än trä och det kommer att kräva mindre underhåll. Stomme i aluminium erbjuds även i olika former av lackerat, du kan få det i samma färg som ditt boningshus om du önskar. Om du istället satsar på trä som material kan du välja mellan flera olika träslag. Det är vanligt med fur, gran, lärk eller ceder. Trä kräver mer underhåll om det ska hållas fint på sikt, räkna med att olja in det årligen. Graden av underhåll varierar på vilket träslag du väljer.

 

man med vattenpass

 

När det är dags att bygga stommen gör du det vid sidan om växthuset. När du sedan lyfter på stommen ska den placeras på tjärpapp. Använda vattenpass så att allting placeras rakt, här är det viktigt med precision vilket kommer underlätta längre fram. Se till att få det rakt redan från början helt enkelt. Väggarna ska stå i våg åt alla håll. Ta gärna hjälp av några vänner eller bekanta för att lyfta på stommen, det lär behövas. Du monterar stommen i grunden med skruvar som lämpar sig för lecablock. Ett smart tips för att spara tid är att måla stommen innan den monteras.

Takstomme och takreglar

Nu har vi kommit fram till avsnittet där det är dags för takstomme och takreglar. Här är det dags att lägga grunden för ett snyggt och ståtligt tak. Avgör vilken taklutning ni vill ha på ert växthus. Du sågar till en takregel på vilken takstolarna senare kommer att placeras. Här kan du passa på att utsmycka den synliga delen med ett mönster om du vill göra ditt växthus lite extra personligt. Kanske vill du göra en skåra där du kan hänga upp en liten lykta eller ampel – eller så satsar du på stilrent räta linjer. Det är smaksak som så mycket att annat när det gäller att bygga växthus.

Efter att takstommen är färdig och du har bestämt taklutning ska takreglarna skruvas fast. Man börjar med de fyra yttersta reglarna för att skapa stabilitet. Sedan ska bygget lyftas upp ovanpå stommen som vi beskrev i steget innan. Även här kommer du att behöva assistans av hjälpsamma personer i din närhet. Kanske kan du locka med en fika längre fram i växthuset som tack för hjälpen? Om det är ett mycket stort bygge kommer ni att behöva en lyftanordning. Justeras takkonstruktionen med hjälp av ett lod så att det blir rakt innan den skruvas fast. Sedan fortsätter du med övriga takreglar med samma metod.

Dags för kortsidor och glasrutor

Nu börjar vi snart bli färdiga med att bygga växthus. Härnäst står kortsidorna på tur. Det här steget går ut på att få en stomme för glasfönster på plats på växthuset. Regelverket på kortsidorna bygger du direkt på plats. Du kommer att behöva kapa av en del av takreglarna som sticker ut så att det blir jämnt, snyggt och prydligt. Ett visst överhäng vill du dock behålla för att bli av med vatten från taket. Det är viktigt att fästa en bräda på ändarna av takreglarna som glasrutorna på taket kan vila på tryggt utan att hasa ner från taket.

När både kortsidorna och den skyddande brädan på taket är på plats är det dags att montera diverse lister som fönstren ska vila på ovanpå taket och på växthuset väggar. Efter att du har monterat din glasskiva, eller plast om du har valt det, ska du fästa en list även på ovanskivan för att säkerställa att skivan ligger på plats säkert. Du vill inte vara med om några otrevliga olyckor med glassplitter i eller omkring växthuset. Det är viktigt att det blir en trygg miljö – ta gärna experthjälp om du behöver det för att hitta rätt konstruktion för ditt växthus.

Sista steget för att bygga växthus – dörr och interiör

Nu är växthusets golv, väggar och tak på plats. Det som saknas är en eller flera dörrar. Här bygger du en eller flera karmar beroende på önskat antal dörrar. Du monterar gångjärn och hänger på din väl valda dörr, gärna i matchande glas för att skapa en enhetlig stil på växthuset. Det är vanligt att man väljer att fästa ett trekantsformat glas ovanför dörren för att få till en snygg look. Det går även bra att fylla ut området med annat material som trä. Det här är någonting som du bestämmer under planeringsfasen när du skissar på ditt växthus och letar exempel som just du inspireras av.

 

man håller i borr

Sist men inte minst återstår det kanske roligaste steget, nämligen att fylla ditt eget växthus med odlingslådor eller odlingsbäddar, möbler och annat som du önskar ha i just ditt växthus. Det finns mängder av vackert inredda växthus online och i magasin att inspireras av. Skapa en härlig balans mellan vila och arbete och försök synka miljön utanför växthuset med den invändigt så att området blir en snygg enhet. Varför inte duka upp med vackert porslin på ett gediget bord utanför eller inne i ditt egensnickrade växthus som erbjuder lite vila?. Nu är det bara att börja planera vad du vill plantera i växthuset.

 

 

På Boverkets hemsida kan du läsa om regler kring just växthus.

 

Sugen på nytt Spabad? Läs då denna artikeln.

Annons