Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
En snygg och hållbar trappa är mer än bara ett sätt att ta sig från punkt A till punkt B. Den kan också vara den perfekta platsen att inta ditt morgonkaffe eller hjälpa barnen att knyta skorna när ni är på språng. Oavsett användningsområde hjälper den här guiden dig hitta rätt vare sig du är en erfaren snickare eller om det här blir ett av dina första projekt. Många drar sig inför att själva bygga trappor själv då det helt klart kräver viss finess. Men med en bekväm formel för hur du utformar din trappa på bästa sätt samt ett vattenpass kommer du långt.
Om trappan är tänkt för utomhusbruk kanske betong eller sten känns som ett förstahandsval, men en enkel trätrappa fungerar ofta minst lika bra om det byggs på rätt sätt. För det första kräver det sistnämnda inga tunga och otympliga material, utan kan lätt lyftas på plats när du är klar med konstruktionen. För det andra kan de med fördel tillverkas med material och verktyg som många av oss redan har hemma. Dessutom är de snygga! Därför behandlar den här guiden hur du utformar en enkel trätrappa som med fördel kan användas till altanen eller på olika platser i trädgården.
Mät området där du vill bygga trappa
Hur mycket plats behöver du för din trappa? Mät upp den totala trapphöjden, det vill säga måttet mellan de två planen där trappan ska stå. Därefter behöver du fundera över stegrytmen. Här behöver du kanske väga vad som är mest praktiskt för ändamålet mot vad som är mest bekvämt. Det kan vara oerhört frustrerande att gå i en trappa där du behöver ta för långa eller för korta kliv, men trappan måste också anpassas efter utrymme och användningsområde. Om du behöver spara plats kommer trappan bli mer brant, och vice versa om du vill kunna använda trappan som sittplats.
Nästa steg är att mäta ut hur mycket plats som krävs för att få det önskade plansteget, alltså själva trappsteget som man kliver på, och sättsteget, det vertikala stycket mellan planstegen. Om du delar trapphöjden med det önskade måttet på steghöjden så får du antalet steg trappan kommer bestå av, till exempel 200 cm/18 cm ≈ 11 trappsteg. På så sätt kan du se hur mycket plats som trappan behöver för det önskade plansteget. Generellt sett brukar ett bekvämt plansteg ligga på mellan 25 och 30 cm. Det är viktigt att de håller samma djup, så att man inte luras att ta ett för kort eller för långt steg.
Rätt stegrytm gör det enkelt att bygga trappa
Det finns en klassisk formel för att få till en skön stegrytm. Ett normallångt steg är ungefär 63 cm. Med hjälp av detta mått kan du räkna ut det optimala stegdjupet. En bra formel är 2 x steghöjden + stegdjupet = 63 centimeter. Ju högre steghöjd, desto mindre stegdjup får du och trappan blir i sin tur mer brant. Gränsen brukar gå vid ungefär 20 cm, så en steghöjd på cirka 18 cm är att rekommendera. Om du har en bekväm trappa i eller runt ditt hem som känns rätt för ändamålet kan du med fördel ta måtten på den och använda som referens.
För att räkna ut hur mycket plats som trappan kommer behöva ta upp tar du sedan stegdjupet gånger antalet trappsteg. I vissa fall kanske denna yta inte räcker för att få till precis den stegrytm du önskar. I så fall kan det räcka det att du gör avkall på någon centimeter, antingen på djupet eller på höjden. En annan möjlighet är att utforma trappan som ett L eller ett U, men det kräver en någon mer avancerad konstruktion. Vad gäller bredden bör du ha i åtanke att du kanske kommer att behöva bära saker i trappan eller gå flera människor på rad.
Innan du sätter igång
Kom ihåg att den tidigare nämnda formeln för stegrytmen är en tumregel, inte en lag eller ett krav. Huvudsaken med måtten är att trappan blir som du tänkt dig i mån av utseende och funktion. Innan vi går vidare till de rent praktiska stegen bör du ha tillgång till följande material och verktyg: vangstycke, sättsteg, plansteg i tryckimpregnerat trä samt skruvar och spikar, fogsvans, hammare, borrmaskin, penna, tumstock, vattenpass, vinkelsmyg och sandpapper. För att förbereda marken som trappan ska vila på kan du även behöva grus, betong, trall eller stenplattor och vadhelst du kan behöva för att få dem på plats.
Förberedelser och material
För att trappan ska kunna stå tryggt och stadigt behöver du förbereda marken den ska stå på. Tätt packat grus, exempelvis makadam, är ett enkelt och smidigt alternativ, men även trall eller flata stenar fungerar bra. Du kommer också behöva göra ditt materialval. Här är tryckimpregnerat virke enligt klass A eller AB att rekommendera, annars kommer din trappa att slitas ut ganska fort av väder och vind. Du kan annars använda ädelträ, såsom ek eller teak. I kombination med vattenavvisande olja kommer din trappa att kunna motstå det mesta. Säkerställ att även övrigt material som skruvar eller spikar är anpassade för utomhusbruk.
Givetvis behöver du även ta hänsyn till vart trappans ovandel ska fästas. Om denna ska sitta i anslutning till exempelvis altanen är detta relativt enkelt fixat. Antingen kan trappans första steg ligga i samma plan som ytan den fäster i, eller så börjar den ett trappsteg under. Om det första är fallet kan du till exempel fästa trappan med vinkeljärn upptill. Funder på om den övre strukturen har något överhäng; om så är fallet kommer du inte att kunna ha det första trappsteget i samma plan, såvida du inte anpassar måtten något genom att till exempel göra det översta sättsteget lite kortare.
Byggandet kan börja
Vangstycken, eller trappstycken som de ibland kallas, är bitarna som löper på sidan av trappan och håller ihop trappstegen med varandra och bör bestå av tjocka bitar virke. Snedsåga vangstyckena så att dessa kan ställas plant mot marken du förberedde i förra steget. Skissa sedan ut trappformens profil på vangstyckenas insida, det vill säga ett sicksack-mönster som visar hur plan- och stegen ska sitta. Låt plansteget sticka ut några millimeter över sättsteget så får du en så kallad stegnos – snyggt och praktiskt, så länge den inte sticker ut för långt. Vi föreslår att du använder en smygvinkel för att kunna föra över mått och vinklar i detta steg.
Skruva eller limma fast små stödkonsoler – även dessa i tryckimpregnerat virke – som planstegen kan vila på. Tänk på att använda vattenpass under hela processen för att vara helt säker på att allt hamnar rätt. När stödkonsolerna är på plats kapar du planstegsbrädorna till önskad storlek. Tänk på att du kan dela dem i två och placera dem med en liten glipa emellan för att få avrinning. Sätt dem på plats genom att skråspika eller skruva fast dem mellan vangstyckena. Därefter är det dags att kapa sättstegsbrädorna till önskad form. Skruva slutligen fast reglar mellan planstegen där och fäst sättstegen med hjälp av dessa. Din trappa är färdig!
Ge trappan säkerhet och stil
Sist men inte minst kan du välja att sätta din egen prägel på trappan. Antingen nöjer du dig med att olja och lacka trappan för en snygg finish och extra skydd mot vädrets makter, eller så låter du fantasin flöda. Tänk dock på att trä med fuktkvot över 16 % inte bör målas – detta mäter du enkelt med en fuktkvotsmätare. Som en sista detalj kan du istället välja ett passande räcke, även detta ett som motstår dåligt väder och röta. Inte nog med att trappan blir snyggare med ett räcke, utan detta fungerar även som en extra säkerhet på hala dagar.
Du kan enkelt tillverka ett eget träräcke när du ändå är igång. Börja med att kapa räckets stolpar – räkna med en höjd på åtminstone 90 cm. Du kan välja antal stolpar efter stil och smak, men praktiskt sett räcker det ofta med två för en kortare trappa. Snedsåga stolparna så att de får samma lutning som vangstyckena både uppe och nere och fixera dem med en tving på vangstyckenas utsida. Mät därefter vangstyckets bredd – lika mycket ska tas ut från stolpen, så att den kan vila mot vangstycket. Måtta upp uttaget på stolpen, ta bort tvingarna och ta ut stolpen med hjälp av en fogsvans. Fäst slutligen stolparna med vagnsbult.
Sista stegen i att bygga trappa
När stolparna sitter som de ska återstår bara att lägga till handledarna, det vill säga räcket du håller i. Såga först handledarna i båda ändar och jämna till ytan med sandpapper. Därefter fäster du dem enkelt i stolparna genom att skråskruva fast dem underifrån. På så sätt undviker du vatten i skruvhålen. Säkerställ att de sitter fast ordentligt – annars kan de göra mer skada än nytta ifall någon skulle ramla och gripa efter räcket. Givetvis kan även räcke och handledare målas om du så önskar, förutsatt att trät är obehandlat. Grundfärg och täckfärg härdar och snyggar upp samtidigt som det verkar som en slags impregnering.
Med räcket på plats har du en säker, hållbar och förhoppningsvis riktigt snygg egensnickrad trappa. Rätt materialval och en hållfast konstruktion räcker en bit på vägen, men tänk också på att vårda trappan väl genom att tvätta, slipa och olja den regelbundet. Detta gäller även tryckimpregnerade material, men som alltid behöver du kontrollera att fuktkvoten inte överstiger 16 % innan du påbörjar behandlingen. Tryckimpregnerade material håller betydligt längre innan de blir torra och börjar spricka. Anpassa eftervården efter det träslag du valt – ädelträ behöver behandlas med speciell träolja. Vi hoppas att den här guiden kunde inspirera dig. Mer tips och inspiration hittar du här på villanytt.se.
Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt Swimspa här.