Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 12 maj 2023

Bygga altan steg för steg

Att bygga en altan är ett spännande projekt för hemmafixaren. Altanen kan ge ditt hem både extra utrymme och samtidigt öka värdet på din bostad. Bygget kräver lite planering och kunskap om konstruktion och i denna artikeln kommer vi att ta dig genom de steg som behövs.

Steg 1: Planera och förbered

Innan du börjar bygga behöver du planera och förbereda dig. Först och främst måste du avgöra vart altanen skall ligga. Tänk på platsen och området samt hur du planerar att använda den. Mät sedan platsen där du vill bygga altanen och skissa ner allt på en ritning.

Rensa bort allt ogräs och gräs från området där du kommer att bygga altanen. Du bör också ta bort eventuella stenar eller rötter som kan orsaka problem när du börjar bygga.

Steg 2: Gör markarbetet

Innan du bygger behöver du förbereda marken. För att göra detta måste du gräva ner till en djup på minst 30 centimeter. Marken ska vara jämn och plan för att säkerställa att din altan blir stabil. Du kan också använda en markduk för att hindra ogräs från att växa upp mellan plankorna.

Steg 3: Bygg ramen

När markarbetet är klart kan du börja bygga ramen för din altan. För att göra detta, ta två av dina 2×8 träbräder och använd dem som golvbjälkar. Placera dem parallellt med varandra på marken, ca 40 centimeter isär. Se till att de är nivå med varandra och att de är parallella med varandra.

Använd sedan två 2×8 träbräder som tvärbalkar och placera dem tvärs över golvbjälkarna. Se till att de är nivå med varandra och fäst dem sedan med 5-tums skruvar.

När tvärbalkarna är på plats kan du börja lägga till stolparna. Placera stolparna i hörnen och längs kanten av altanen, ca 1,5 meter isär. Använd 2×8 träbräder för att skapa balkar som sträcker sig från stolparna till tvärbalkarna. Fäst dem sedan på plats med hjälp av 5-tums skruvar.

Steg 4: Lägg till stödben och balkar

För att lägga till stödben och balkar, börja med att placera stödbenen på marken under stolparna, ca 2 meter ifrån varandra. Därefter använder du 2×8 träbräder för att skapa balkar som sträcker sig från stödbenen till tvärbalkarna. Slutligen fäster du balkarna på plats med hjälp av 5-tums skruvar.

Steg 5: Installera golvbrädor

När stödben och balkar är på plats kan du börja installera golvbrädorna. Använd 2×6 träbrädor för att skapa golvet. Placera dem längs ramen med hjälp av 2,5-tums skruvar. Var noga med att fästa brädorna ordentligt och se till att de är jämnt fördelade. Lämna en liten mellanrum mellan varje bräda för att möjliggöra utvidgning på sommaren.

Steg 6: Skapa räcken

Nu är det dags att skapa räcken för din altan. Använd 2×2 träbräder för att skapa vertikala spjälor. Placera dem på utsidan av altanen, mellan stolparna, med hjälp av 2,5-tums skruvar. Lägg sedan till överliggare och underliggare, som är horisontella träbräder. Fäst dem på plats med hjälp av 2,5-tums skruvar.

Steg 7: Skapa trappor

Om din altan är högre än marken, behöver du skapa trappor för att göra det möjligt att kliva upp på altanen. Använd 2×12 träbräder för att skapa trappsteg. Skär dem i lämplig längd och fäst dem på plats med hjälp av 2,5-tums skruvar.

Skapa sedan trappstegsbrädor, som är horisontella träbräder som går längs trappan för att ge extra stabilitet. Fäst dem på plats med hjälp av 2,5-tums skruvar.

Steg 8: Lägg till det sista

När du har färdigställt byggandet av din altan, är det dags att lägga till det sista. Du kan måla altanen i en färg som passar din smak och matchar resten av ditt hem. Du kan också lägga till belysning, möbler och växter för att göra din altan ännu mer inbjudande.

Text: Redaktionen Villanytt

Annons