Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Badrum/VVS | Byggnation 11 dec 2019

Bristen av grundvatten på Gotland

Array

I samarbete med det Ryska företaget Aquaphor har vi under senaste tre åren fått en stor marknad för avsaltning av grundvatten  men även gjort en provanläggning för att avsalta Östersjövatten.

Aquaphor förvärvade för några år sedan ett Israeliskt företag som designar och tillverkar RO filter. Tillverkningen har flyttats till Estland som idag är center för Europa med en fabrik enbart för tillverkning av Omvänd Osmosfilter. Komponenter som används är av mycket hög kvalitet från ledande Europeiska tillverkare. Ex. Danfoss och Grundfoss. Membran kan fås från valfri tillverkare i Kina eller Amerika. Tack vare lägre arbetskostnader i Estland ligger våra priser klart under konkurrenternas med samma kvalitet.

Efterfrågan på avsaltat vatten har  ökat dramatiskt under senaste året tack vare bristen av grundvatten på Gotland. Intresset bland fastighetsägare ökar automatiskt då massmedia hela tiden tar upp frågan om vattenförsörjning.

Eftersom RO membran inte tål beläggningar av klor, organiskt material och järn måste en förrening som regel till i form av olika kombinationer av förfilter. Det krävs därför lite utrymme för att göra en ändamålsenlig avsaltningsanläggning. Kompromisser krävs därför ganska ofta men går oftast att lösa.

På Gotland är vattnet ofta kontaminerad av grundämnet Bor som antas kunna ställa till med problem i människokroppen. Vatten med över 1 mg/L är därför inte godkänt i samband med livsmedelshantering. Det normala är att man tar bort Bor med en specialkombination av RO filter.

Parallellt med med den kraftigt ökade efterfrågan av RO löser vi andra problem med hjälp av traditionella jonbytare.

Bakterier av olika slag finner man oftast i de flesta brunnar på Gotland. De bekämpas undantagslöst med ultraviolett ljus i ett UV filter som effektivt eliminerar alla typer av bakterier och mikroorganismer. Vi har alltid ett lager av Filter och reservlampor i vårt lager vilket innebär att vi snabbt kan lösa problem med kontaminerat vatten.

Text: Björn-Erik Franzen

Annons