Kultur | Livsstil 25 mar 2020

Fotograf – Brinner för människokroppens känslouttryck

Fotograf Angelica Allens fotografier av nakna kvinnor kallar hon gärna ”människocanvaser”, Ofta är de tagna i naturen, där ljuset lyser och skapar magi men de är också ovanligt disponerade och skapade med en fotografering som är normbrytande. Konstnärinnan och Fotograf Angelica Allén vill porträttera människor precis som de är, inte som magra modeller i ett modemagasin, utan helt naturligt, utan retuscheringar, vilket ger fotografiet sin skönhet och autentiska känsla. Önskan är att få personen som hon fotograferar en chans att se sig själv som vacker. Vid sidan om fotograferandet målar hon också spännande tavlor, ofta med kvinnokroppen i fokus, skapar häftiga krukor av återbruksmaterial och arbetar med att skapa stora skulpturer i människoform. 

Angelica har varit en konstnärlig själ hela sitt liv och hon har alltid har haft en fallenhet för att skapa med händerna. Men det var på liljeholmens konstnärsskola som hon fann verktygen till att forma sitt konstnärskap.

-Jag skulle genomföra mitt sista examensarbete och valde då att göra målningar av kvinnokroppar i olja. För att utmana mig lite extra valde jag även att förstärka saker i tavlorna som anses vara stötande. Så som kroppsbehåring, jag broderade dit långa garntrådar som fick hänga fritt från kvinnans armhålor, från tavlan långt ner på golvet.

Under Angelicas projektarbete i skolan började hon söka efter inspiratörer och fann många likasinnade framför allt på Instagram. Samtidigt slog ”Me Too-rörelsen” igenom och det blev mer tydligt hon ville ägna sitt konstnärskap åt ”Kroppsaktivism”.

Angelica ser sig som en mixmedia-konstnär och fotograf, då hon blandar många tekniker och material med varandra. Det kan vara allt från graffiti, oljefärg och brodyr och helst allting på samma canvas. Hon gör även återbruks krukor som är mycket populära, där hon köper krukor på Second-hand-affärer, tar papper på pappersåtervinningen, och Papier-Machéar dem, förnyar och målar om krukorna. Men även gipsfigurer och fotografi är även något som på senare tid har tagit stor plats i Angelicas skapande.

 

MORGONFOTOGRAFERING I NATUREN

Fotograferandet har varit ett centralt fokus i Angelicas konstnärskap den senaste tiden, då hon har riktat en del av skapandet till att hela andra, genom att fotografera normala kroppa, visa upp dem på sociala medier och även dela deras egna historier kring sin kropps historik. Fotograferingen sker oftast i naturen, där hon tillsammans med “människo-canvasen” åker ut tidigt på morgonen till en förutbestämd plats och fotograferar. Hon har även släppt en fotokalender med hennes ”canvaser” och deras egna berättelser som går att beställa via hennes hemsida.

-Det är genom att fotografera dessa fantastiska människor. Att se deras mod, se deras otroligt vackra kroppar och höra deras egna kroppsberättelser som fick mig att inse mycket hos mig själv. Kanske det låter konstigt men genom att hjälpa andra att se skönhet i sig själva hjälper jag också mig själv. De säger att jag hjälpt dem se det fina hos dem själva men jag tror inte att de vet hur mycket de hjälpt mig genom att bara våga vara sig själva.

Nu till våren kommer hon medverka på en hel del utställningar. Något hon ser fram emot lite extra är utställningen ”Östergötland har mens”, som infaller på internationella mensdagen den 28 maj på Skylten, i Linköping. Där hon också arbetar till vardags som kulturvärd.

 

Ateljé torggatan 6 LinköpingInstagram: gingerdesignss

Mail: [email protected]

Text: Linda Johansson

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad.

Detta gäller för attefallshus efter den 31 mars 2020.

 

Annons