Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 2 mar 2023

Bonus alltmer avgörande i val av kreditkort

Bonuspoäng och återbäring på olika köp har blivit alltmer avgörande när folk väljer kreditkort. Men det gäller att hålla huvudet kallt, om man funderar på att skaffa ett kreditkort med bonus. Det är lätt att förföras av ett kort som utlovar hög bonus, men det är viktigare att syna vilka köp som ger bonusen.

 

Att ha ett betalkort som medger en viss kredit innebär både möjligheter och risker. Men även om man undviker att använda krediten så finns det ett värde i att få återbäring eller bonus på sina regelbundna utgifter. De kort som tydligast marknadsförs och väljs utifrån de medföljande bonusmöjligheterna kallas ofta bonuskort, eller shoppingkort. De kan beskrivas som vanliga kreditkort med särskilda kundförmåner hos utvalda företag.

 

Cashback, rabatt, förmån, uppgradering
Att få tillbaka en del av summan varje gång man tankar bilen, handlar livsmedel eller köper en resa är ett sätt att sänka sina kostnader. Bonusen kan komma i former som exempelvis ”cashback” (kontant återbäring), värdecheckar, rabatter eller andra förmåner hos de butikskedjor, varuhus och tjänsteleverantörer som kortföretaget har avtal med. Det kan också handla om en fri vara eller tjänst efter ett visst antal köp, som en bonus till regelbundna kunder. I rese-, försäkrings- och hotellbranschen ger ofta bonus i form av kostnadsfria uppgraderingar och mertjänster.

 

Utgå från dina köpvanor
Om fördelarna ska ha någon avgörande betydelse för dig så gäller det att välja ett kreditkort som ger tillbaka ett värde, på dina vanligaste och största utgifter. Så låt dig inte lockas av enorm bonus på exempelvis ett flygbolag om du aldrig flyger. Försök i stället hitta kort som premierar dina regelbundna och stora utlägg, som drivmedel, elkostnader, försäkringar, livsmedel, bredband, abonnemang och prenumerationer. Om bonusen är det främsta skälet till att du väljer ett kreditkort, var då noga med att inte nyttja krediten i onödan eller omedvetet.

 

Stor skillnad i antal bonusbutiker
När Villanytt jämför de olika bonuskorten, med hjälp av sidan kreditkortsval.se, så noterar vi stora skillnader, olika egenskaper och funktioner. En utstickare är kortet Remember Flex som ger rabatt i över 300 webbutiker. Marginalen Gold är ett annat kort som har avtal med 200 webbutiker, där bonusen ges till kunden i form av återbäring. Det finns dessutom kort vars bonussystem inte är knutet till specifika butiker och leverantörer alls. Ett sådant är kortet Resurs Gold som ger bonus på alla köp oavsett var du handlar. Förutom skillnaderna i bonussystem, så omfattas alla kreditkort av olika räntekostnader, betalfunktioner, kreditnivåer, krav på kortgivarens kreditvärdighet, sparränta, villkor för uttag av kontanter.

 

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons