Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 13 aug 2023

Bli expert på pergola innan köpet

Just nu står en pergola överst på önskelistan hos många villafamiljer. Även om många har inglasade uterum så finns en starkt längtan till ett öppnare och mer flexibelt sol- och regnskydd. Pergolor finns i alla prisklasser, och den som vet vilka detaljer man bör granska kan hitta kvalitativa modeller till rimliga priser. Vi ber Ruben Holm Andersen på Pergolux, vars pergolor utvecklas i Norge, hjälpa läsarna att avslöja kvalitetsskillnader.

VILLANYTT: Skandinavien har ett av jordens mest omväxlande klimat, så det är mycket viktigt att pergolans material och funktioner tål årets alla väder, år efter år.

-Ja, undvik helst att köpa en pergola som inte har testats för vårt väder. Då är risken stor för att materialet i stommen och taklamellerna är för tunt och svagt. Så titta om styrkor och egenskaper är angivna för produkten. Exempelvis så här, säger Ruben och pekar på produktinformationen för modellen Pergolux Pergola.

Där framgår tydligt vilka vindstyrkor och snötyngder pergolan tål. Även benens dimensioner, hur lång tid som det vanligen tar att montera produkten, vilka grader som taklamellerna kan vridas samt andra egenskaper. Villanytt noterar att den har takrännor utmed alla fyra sidor och leder ut regnvatten genom pelarbenen. Konsumenter kan då enkelt konstatera att den passar i de flesta nordiska villaträdgårdar, och därmed även på sydligare breddgrader.

-Ja, det är faktiskt den mest köpa modellen i Europa, och kallas ofta för ”folk-pergolan”. Bor man däremot på en ort med risk för mycket snö eller hårda vindar, så väljer man en av de starkare modellerna.

Finns kompatibla tillbehör?

Rubens andra tips är att bedöma de framtida chanserna att kunna köpa fler tillbehör och uppgradera sin pergola.

-När en pergola väl är på plats i trädgården så brukar den användas mer än man först trott. I flera väder, fler stunder på dygnet, under flera säsonger och för fler aktiviteter. Olika tillbehör kan då underlätta en bredare användning.

Som exempel visar han oss belysningar för exempelvis grillkvällarna, sidoväggar som hindrar grannarnas insyn, och värmelampor för svala kvällar.

-De öppningsbara glasväggarna kan behålla värmen, utestänga vind och begränsa störande ljud. Ribbväggarna är mycket omtyckta för de som vill ha lagom ”privacy”, med stil. Exempelvis de som har pergolan över sin jacuzzi. Att tillbehören är kompatibla med modellen Pergolux Pergola, betyder att de lätt kan installeras och passar designen.

Eftersom pergolan är en långsiktig investering så bör man överväga möjligheten till uppgradering när man väljer modell.

Tecken på bra val

En viktig faktor för en pergolas långvariga finish och stabilitet är materialens kvalitet.

-I lågprissegmentet kan du råka ut för väldigt tunn aluminium i stommen och taklamellerna. Ofta är det okända märken som tillfälligt dyker upp, utan framtida ansvar. Ett tryggt tecken för köparen är om märket har funnits länge och har en riktig kundtjänst.

Text: Tom Swales

Annons