Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 24 jan 2023

Bli ett med skogen, tystnaden och lugnet

Behöver du stressa av? Vill du hämta andan lite, bara vara och dessutom komma riktigt nära naturen? Mattias Sälleteg på Trakt Forest Hotel i Småland berättar om ett unikt boende där du blir ett med skogen, tystnaden och lugnet – och det med högsta bekvämlighet.

Alla mår vi bra av att få komma bort från vardagen ett slag ibland. Själva eller tillsammans, en dag eller två eller över en helg. Vi mår också bra av att vistas i naturen. Så här på vintern och under den mörkare och kallare delen av året kan dock naturen kännas lite mindre trivsam och gästvänlig. Men så behöver det inte alls vara.

Skogssviter av Gert Wingårdh

Tänk att du sitter uppkrupen i en soffa och känner värmen från kaminen som sprakar, men att du samtidigt inte bara är mitt ute i skogen utan en bit upp, i höjd med träden. Du ser skymningsljuset spela mellan grenarna, du ser kanske hackspett och tofsmes – och om du har tur lunkar en älg förbi.

 Vi kallar dem skogssviter. Två rum på 30 kvadratmeter, vart och ett inbäddat i skogen, längs trädstammarna, upphöjt från marken. I enda änden finns ett stort panoramafönster och många av våra gäster blir liksom sittande där, de bara tar in. Jag tycker själv också att skogen är som mest stämningsfull sen höst, vinter och vårvinter. Stillheten är ännu mer påtaglig då, du njuter mer av dagsljus och skymning, berättar Mattias Sälleteg, som driver Trakt Forest Hotel, i närheten av småländska Vetlanda.

Skogssviterna är helt unika, ritade av Gert Wingårdh särskilt för platsen.

– I varje skogssvit finns dusch, toalett, golvvärme och alla bekvämligheter, men inga kristallkronor och inte en massa plast: bara naturnära material och färger. Du ska verkligen känna dig som en del av skogen.

Lokal mat och kultur

En natt går bra, men för dig som verkligen vill hinna stressa av och gå ner i tempo i samklang med naturen rekommenderar Mattias åtminstone två nätter. Då har du en hel dag att göra vad du vill: kanske utforska till fots, eller varför inte prova ett varmbad mitt ute i skogen?

– Vår trakt är klassiskt småländskt kulturlandskap, så som Astrid Lindgren beskriver det i många av sina berättelser. Röda stugor med vita knutar, småbrutet landskap, gärdsgårdar, ängar och skogsbryn, säger Mattias.

– I nära anslutning till skogssviterna finns vårt timmerhus, där vi har restaurang som serverar mat på lokala råvaror och där det även finns mötes- och konferensrum. Vid sidan av privata gäster tar vi ofta emot styrelser, ledningsgrupper och mindre företagssällskap som söker en speciell gemensam upplevelse.

 

Annons