Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Bilar | Motor 3 feb 2022

Bli en smartare däck-köpare

Att beställa nya bildäck och fälgar på nätet är populärt. Låga priser lockar, men även det faktum att nätbutikerna presenterar produkterna mer överskådligt än de flesta lokala däckhandlare. Och ännu enklare blir det att välja rätt om man vet hur däckbeteckningarna och annonsbilderna bör tolkas. Niklas Grundström på populära Dackvaruhuset.se hjälper oss.

Valet av fälgar är oftast en smaksak. Och tillverkarna vet att ju snyggare bilder de har, desto fler av just deras märke kommer att beställas från återförsäljarna. Det här gör att tillverkarnas produktbilder kan vara överdrivet redigerade och stylade. Men för att ge bilägarna en ärligare och mer objektiv bild av varje fälgmodell, så fotograferar Däckvaruhuset fälgarna själva:

–Ja, alla blir ju tryggare och nöjdare om man kan bedöma varan utifrån verklighetstrogna bilder. I stället för att däcktillverkarnas reklambilder ska tävla mot varandra, så plåtar vi alla fälgar i ungefär samma ljusförhållanden och vinklar. Det är en ärlighet som många uppskattar, eftersom fälgarna då motsvarar beställarnas förväntningar, berättar Niklas.

Villanytt noterar det breda utbudet av tuffa konkava fälgar, alltså där ekrarna buktar inåt mot centrum.

–De är väldigt populära. Men tänk på att om bilden visar en jättebred fälg så är den konkava effekten större, än på en normalbred fälg. 

Till hemmet eller verkstaden

Folk beställer däcken antingen direkt hem till dörren, eller till den lokala verkstaden som erbjuder monteringen. Niklas och kollegorna tipsar gärna om samarbetande däckmontörer ute i landet.

–Allt fler beställer hem kompletta hjul, alltså nya däck på nya fälgar, som de själva sätter på bilen. Även om somliga väljer lite tuffare fälgbredder så ser vi också att fler väljer däck med originalmåtten, som är avsedda för bilen. Det ger ju de bästa köregenskaperna, för varje bilmodell har ju utvecklats och testats extremt noggrant för en viss däckdimension.

Villanytt ber Niklas reda ut några vanliga feltolkningar av däckens EU-märkning:

–Symbolen med regnmolnet visar endast hur bra däcket bromsar på våt asfalt. Det säger inget om däckets övriga våtegenskaper, som exempelvis motstånd mot vattenplaning. Och symbolen för ljudnivå anger inte hur mycket som däcket hörs inne i kupén, utan i omgivningen utanför. Ljudet som upplevs inne i kupén påverkas snarare av hur däckets ljud och vibrationer fortplantas och leds i bilkonstruktionen.

Ljuddämpande foam

Vissa däckmodeller finns nu med en ljuddämpande foam på insidan för att minska ljudnivån i kupén. Goodyear kallar det för ”Sound comfort”, Nokians variant heter ”Silent” och andra tillverkare har andra namn för samma teknologi. Har man sådana däck så bör man tänka på det när man kompletterar med nya annars finns det risk att de nya däcken upplevs bullra mer.

–Bilägare är alltid välkomna att fråga, så hjälper vi att rekommendera lämpliga och billiga däck.

Text: Tom Swales

Annons