Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 21 okt 2022

Bli bättre husbeställare med ny bok

Resan från en husdröm till ett drömhus är upplevelserik, men kantad av frågor. För husbeställare som vill vara mer förberedda, förstå vägarna, få bättre offerter av entreprenörer, välja passande arkitekt och undvika de vanliga fallgroparna finns boken ”Arkitektritad villa”. Villanytt noterar att den nya utgåvan blivit ännu lämplig för privata husplanerare. Vi ber en av författarna, arkitekten Andreas Engberg, förklara mer.

Hur ska man använda boken?

Andreas Engberg:

– Jag föreslår att man direkt läser första kapitlet, som beskriver den kommande processen, förklarar vilka steg, frågor, beslut och kommunikationer som väntar. Vetskapen gör dig då trygg och förberedd, samtidigt som förväntade frågeställningar får tid att mogna inom dig. Följande kapitel, som går på djupet i de enskilda stegen, är utmärkta att läsa när de situationerna närmar sig. Då får du stabila metoder och strategier. Utifrån det kan man själv göra sin egen checklista och fråga sig om man tänkt på allt, vid varje steg. Min medförfattare, arkitekten Gunnar Hellman, skrev den ursprungliga boken redan 1998. Sedan dess har vi uppmärksammat ännu fler frågor som i stort sett alla som har husplaner ställs inför, och finslipat metoder för dem.

Hur särskiljer sig boken från andra byggtipsande böcker?

– Det är den enda samtida bok som ger dig råd och förståelse redan från början, då du ska välja arkitekt, leverantörer, utförare. Du lär dig exempelvis vad du behöver specificera och detaljbeskriva i dina offertförfrågningar. För om det finns minsta utrymme för fria tolkningar så blir ju inte de inkommande offerterna jämförbara, utan kommer att handla om olika material och standarder. Du kommer också bli bättre på att väga och värdera vad som är viktigast för dig, när du ställs inför de tre stora frågorna. Nämligen, ”vad vill jag göra, vad får jag göra och vad har jag råd att göra?”.

Är boken bara ett stöd för de som beställer en arkitektritad villa?

-Nej, fast de får mest nytta av hela boken. Men, en stor del av boken är lika aktuell för alla som ska låta bygga ett hus. Såvida det inte är ett rent kataloghus som beställs nyckelfärdigt, med en tomt och totalentreprenör som serveras. Och det blir alltmer sällsynt, för fler vill förverkliga egna husdrömmar, optimerade för dem själva och platsen. Känslan av ett ”eget hus” ökar kärleken till sitt hem. Det speglar den egna smaken, det har ritats för alla familjemedlemmars behov, och varje dörr- och fönsterplacering tar hänsyn till allt som omgivningen erbjuder.

Vilka fallgropar riskerar en ovan villabeställare utan kunskaperna som finns i boken?

-Att låta bygga sitt eget och unika hus är verkligen roligt, lärorikt och inspirerande. Men, risker finns, och de kan undvikas. Kanske ändrar du till ett annat värmesystem på ritningen, men glömmer ändra ventilationen, trots att de måste matcha varandra. Du har kanske lagt veckor på den vackra entréns placering, men glömt att tråkiga saker också kräver placering, och plötsligt hamnar ett stort elskåp vid entrén. Är innerväggarnas material verkligen specificerat, så det inte bara blir gips, trots att du ville ha en robustare vägg med plywood eller OSB-skivor? Kanske tänker du att hantverkarna kan bygga efter bygglovsritningarna, och öppnar då möjlighet för helt andra tolkningar och lösningar, än din och arkitektens vision. Bygglovsritningarna kan beskrivas som en grovkornig bild av din drömtårta. Men för att tårtan både ska smaka och upplevas rätt så krävs receptet, vilket motsvaras av mer detaljerade byggritningar och specifika byggdetaljer.

Kan manualen sänka kostnaderna?

-Framför allt så blir budgeten säkrare. Om du vet i vilka sammanhang som vissa material, produktval och konstruktionslösningar bör specificeras, så blir din kostnadskalkyl mer pricksäker.

Text: Tom Swales

Annons