Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Badrum/VVS | Byggnation 16 sep 2021

Blandare sparar vatten genom att öka dess fart

Tester visar att vattenförbrukningen minskar effektivare med särskilda höghastighetsblandare, än de snålspolande armaturerna. Eftersom detta motsäger den nuvarande principen för energiklassning av vattenkranar, toaletter och duschar så tittar Villanytt här närmare på höghastighetstekniken. Henrik Petersson, på tillverkaren NGL som även står bakom sajten highspeedwater.com, förklarar tekniken.

Att högre vattentryck ger bättre sköljeffekt kan nog de flesta förstå. Men, förbrukas då inte mer vatten? Henrik förklarar:

–Nej, inte med den här tekniken. Rent allmänt, så kan du ju faktiskt öka hastigheten på vattnet utan att öka vattenmängden, genom att nypa till utloppet på trädgårdsslangen eller använda en högtryckstvätt. Men i blandarna och duschhandtagen åstadkoms effekten med en annan teknik. På armaturernas sitter vår strålsamlare som ökar hastigheten, som gör att du får den önskade och bekväma sköljstyrkan redan när kranen öppnats litegrann. Och eftersom strålsamlaren effektivt blandar in en mängd luft i strålen, så förskräcks du inte av någon högtrycksstråle, utan upplever den som mjuk och behaglig, förklarar Henrik.

Genom att få en tillräcklig stråle redan när kranen öppnats lite, så minskar inte enbart vattenkostnaderna. Har man enskilt avlopp så minskar dessutom mängderna som ska omhändertas.

–Ja, och vill man snabbt fylla upp ett badkar eller en hink, så kan kranen öppnas mycket mer, tillägger Henrik.

 Renare metaller

Som villaägare undrar man såklart om de tryckhöjande armaturerna är lätta att installera?

–Ja, det är ingen skillnad, jämfört med traditionella produkter. Men, det finns en ytterligare aspekt som gör att NGL-blandarna väljs av miljömedvetna villaägare. Samtliga är nämligen av massivt rostfritt stål, utan inblandning av mässing eller bly som bidrar till miljöproblem, både vid tillverkning och återvinning.

 Tryck kan höjas i gamla kranar

Villanytt noterar att serien av högtrycksblandare finns i flera väldesignade stilar, men som privat villaägare kan man ju ändå tveka inför att byta alla blandare. Då finns en genväg för att ändå få den rätta hastighetsökningen i sina armaturer.

–Visst. Man kan beställa så kallade strålsamlare med höghastighetsteknik, till sina befintliga kranar. Och att byta till sådana här strålsamlare eller duschhandtag, är ju både enkelt och kostnadseffektivt, tipsar Henrik.

Villanytt har ögnat igenom mätningar som stora fastighetsägare har genomfört efter konvertering till höghastighet, samt ett grundligt examensarbete om besparingseffekterna. Dessa visar att höghastighetsblandarna sparar 40% varmvatten och därmed även en stor mängd uppvärmningsenergi, samt 18% kallvatten.

Text: Tom Swales

Annons