Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 18 maj 2022

Binära optioner

Binära optioner är en sorts option där utmaningen är att förutse om en aktiekurs, ett index eller någon annan tillgång kommer att befinna sig över en viss kursnivå vid en förutbestämd tidpunkt i framtiden.

Binära optioner är kända under flera olika namn, såsom digitala optioner, fixed return options (FRO), över/under-optioner och all eller inget-optioner. Termen digitala optioner används dock huvudsakligen för binära optioner som rör valuta- eller räntemarknaden.

På Nasdaq OMX används produktnamnet OverUnder (ÖverUnder) för handeln med binära optioner. Man köper en över-option om man tror att kursen ska sluta över en viss nivå, och en under-option om man tror att kursen ska sluta under en viss nivå.

På American Stock Exchange används termen Fixed Return Options (FRO).

Handla med binära optioner

Att handla med binära optioner kan vara ett bra alternativ för dem som vill investera pengar. Det finns dock vissa saker man bör tänka på innan man ger sig in i handeln, och vi har samlat några tips och strategier för dig som vill prova på detta spännande alternativ!

När du handlar med binära optioner så köper du inte något fysiskt objekt, utan du spekulerar i hur värdet på ett visst instrument kommer att förändras under en viss tidsperiod. Detta innebär att det finns högre risker involverade, men också möjlighet till högre avkastning. Det är därför viktigt att man lär sig hur marknaden fungerar och hur man ska tolka olika signaler innan man börjar handla.

Det finns två huvudsakliga typer av binära optioner – vanilla optioner och exotiska optioner. Vanilla optioner är de mest grundläggande och enkla optionerna, medan exotiska optioner är mer komplexa och har flera olika parametrar som kan påverka utfallet. Det är viktigt att man förstår hur båda typerna fungerar innan man börjar handla, för att inte riskera att förlora pengar på grund av okunskap. För att lära sig mer om hur man handlar kan man söka upp en webbplats om binära optioner

Olika strategier när man handlar med binära optioner

Det finns många olika strategier man kan använda sig av när man handlar med binära optioner. Det är viktigt att hitta en som fungerar bra för just dig, eftersom alla handlare har olika preferenser och riskprofiler. En av de mest populära strategierna är ”buy and hold”, där man köper en option och sedan håller den tills den gått ut i vinst. Detta innebär dock att man måste vara beredd att ta en viss risk, eftersom det inte finns någon garanti för att optionen kommer att gå i vinst.

Det viktigaste när man ska handla med binära optioner är att man hittar en strategi som passar just en själv. Även om namnet låter något krångligt, är det faktiskt väldigt enkelt och du kan vara igång på några minuter. Internet är fantastiskt. 

Börja med att registrera dig hos en mäklare, det kostar ingenting. När du väl är registrerad är det bara att logga in på mäklarens handelssida. Här får du se deras olika instrument, eller produkter, som du kan välja bland. Hur många olika produkter det finns varierar mellan olika mäklare och deras valda inriktning. Oftast finns det även bra videokurser och vanliga frågor och svar hos mäklarna, passa på att lära dig så mycket som möjligt.

Innan du sätter in egna pengar är det en bra idé att testa sig fram med demo-pengar så att du lär dig hur allt fungerar utan att behöva riskera ditt eget kapital.

Det finns en del föreskrifter kring binära optioner, dessa gäller företagen som tillhandahåller investeringstjänsten. Du kan läsa mer om dessa på finansinspektionen

 

De vanligaste binära optionerna

De allra flesta idag existerande optioner ingår i någon av dessa två kategorier:

  • Cash-or-nothing

Cash-or-nothing (kontanter eller ingenting) är en binär option där du får en viss förutbestämd summa pengar om du har rätt i din förutsägelse. Dessa optioner är populära bland investerare som i förväg vill veta både exakt hur mycket de kan förlora och exakt hur mycket de kan vinna.

Exempel:

Du köper en option av typen cash-or-nothing som är kopplad till värdet på en aktie i bolaget YYY. Avtalet säger att du ska få $1 000 i ersättning om YYY-aktien är värd minst $100 när American Stock Exchange stänger idag, den 15 april.

Detta innebär att du redan vid köptillfället vet att du vid stängningsdags den 15 april antingen kommer att förlora kostnaden för att köpa optionen eller få ta emot $1 000 i ersättning. Detta är de enda scenarion som kan inträffa. Inga andra belopp eller datum kan komma på fråga. Nästan alla binära optioner är av denna typ.

  • Asset-or-nothing 

Asset-or-nothing (tillgång eller ingenting) är en option där den ersättning du erhåller är kopplad till värdet på en viss tillgång. Den tillgång det rör sig om är normalt det underliggande värdepappret. Binära optioner av denna typ är mycket ovanliga, men kan vara bra att känna till. 

 

Annons