Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 6 apr 2024

Billigaste diskmaskinen är den som håller länge och är billig i drift

Ska man köpa begagnat, hur högt låter en viss diskmaskin och är tvättmaskinen klimatvänlig? Vi får svar av Albert Kilenius, vitvaruexpert på sajten billigavitvaror.se som hjälper besökare att välja rätt produkt i vitvarudjungeln.

Vad är absolut viktigast att tänka på när man väljer vitvaror?

– Jag har tre tumregler som jag brukar tipsa om. Det första är att välja ett välkänt varumärke, för då ökar sannolikheten att vitvaran håller längre. Välj också en produkt med lång garantitid. Att serva vitvaror har blivit betydligt mycket dyrare än vad det tidigare var. Slutligen bör du se till att den har bra energiklass och rimlig driftkostnad. På så sätt kan du både vara miljövänlig och spara in på elräkningen.

Hur vet man om maskinen är klimatvänlig?
–Vitvaror är energimärkta på en skala mellan A till G där A betyder lägst energiförbrukning och G högst. I många fall har vitvaror dock en högre energiklass på bekostnad av andra funktioner. En energieffektiv kyl kanske rymmer mindre än andra, och A-klassade disk- och tvättmaskiner kan ta dubbelt så lång tid på sig att genomföra sina program som G-klassade. Alla vitvaror som tillverkas idag är dock oavsett klass väldigt mycket energisnålare än 15-20 år gamla vitvaror.

Hur vet man hur högt en maskin låter?
– Bullernivå beskrivs i decibel. De flesta kylar och frysars bullernivå ligger ofta runt ca 42 decibel och en diskmaskin räknas som tyst om den är 44 decibel eller tystare. Decibel mäts dock i en logaritmisk skala, vilket innebär att till exempel 47 decibel uppfattas som dubbelt så högt jämfört med 44 decibel. Varje decibel är med andra ord viktig!

Finns det något ni brukar tipsa om som folk blir överraskade av?
– Att det går åt mindre vatten för en diskmaskin jämfört med om man handdiskar är något folk ofta inte känner till. De brukar också bli förvånade när de hör att inga vitvaror längre tillverkas i Sverige, och att många varumärken är tillverkade i samma fabrik där den största skillnaden är vitvarans logotyp.

Finns det några fördelar med begagnade vitvaror?
– Ja, de är framförallt billigare i pris och det är bra för miljön att inte köpa nytt. Dock kan det vara svårt att se skicket. Eftersom äldre vitvaror har sämre energiklass och i regel drar mer ström så är det inte heller säkert att man gör så mycket besparingar som man kanske tror.

Vilka fallgropar finns när man köper nytt?
– Man bör vara försiktig med att lita blint på butikssäljare. Ibland får man såklart mycket bra råd, men en köprekommendation om en viss modell kan ha helt olika anledningar, och tips kan variera rejält från säljare till säljare. Att fråga en oerfaren 18-åring i en vitvarubutik som aldrig startat en tvättmaskin i hela sitt liv är kanske inte bästa referensen. Man bör inte heller köpa den billigaste maskinen, den kommer antagligen inte hålla särskilt länge och blir därmed dyrast.

Var hittar man då bäst information om vitvaror?
– Fråga Google och få svar! All information finns en knapptryckning bort. På internet kan man läsa recensioner, jämföra modeller och hitta aktörer som oss som hjälper vitvaruköpare att spara tusenlappar genom att vara välinformerade!

Annons