Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling 24 maj 2021

Bevara dina minnen med digital konst

Att tiden går fort är ingen nyhet. Utan att vi vet ordet står våren i full blom, barnen har blivit stora och skrattrynkorna i våra ansikten fler. Minnen är en del av våra liv och de är värdefulla. Vi behöver bara hitta ett sätt att bevara dem på.

Att använda sig av just barnen som måttstock för hur fort tiden passerar kan nog varje förälder skriva under på. Var tid har sin charm, definitivt, men det är lätt att bli nostalgisk när man tänker tillbaka på tiden då de var små. Konstnären Matilda Johansson har valt att bevara sina och andras småbarnsminnen genom att skapa digital konst.
– Jag är själv föräldraledig just nu med mitt andra barn och för mig har det blivit så tydligt hur fort tiden går. Det kändes naturligt att utöka min portfolio med födelsetavlor som ett led i att bevara minnet av den första tiden med ens nyfödda bebis.

Vill skapa unika minnen

Matildas konst är realistisk och hon gör gärna porträtt av människor och djur.
– Jag gör mycket i svartvitt och fokuserar på att göra några få ansiktsdrag men som ändå berör.

Födelsetavlorna i skala 1:1 är omtyckta och idén till dessa fick Matilda då hon ritade av sin egen dotter.
– Det stod plötsligt klart vilket fantastiskt sätt en sådan teckning är att bevara minnet av sin nyfödda bebis och jag tänkte att det nog är fler föräldrar som vill ha en sådan teckning.

 

Ny på digital ritteknik

När Matilda inte är föräldraledig arbetar hon som sjuksköterska. Att rita och måla är hennes sätt att koppla av och något hon alltid ägnat sig åt.
– Jag har ritat sedan jag var liten och kommer från en familj där vi alla ritat och målat. Mestadels är det just att rita jag ägnar mig åt, med blyerts och tusch, men målar också akvarell och akryl. Att rita digitalt är jag faktiskt ganska ny på, det har jag bara gjort sedan i julas.

Att rita digitalt innebär att man med en särskild penna ritar direkt på skärmen på sin iPad. Fördelarna är enligt Matilda att det är lätt att hantera, lätt att ändra, backa, sudda och testa olika saker som till exempel färgsättningar.
– Som småbarnsförälder ser jag också en fördel i att det är så lätt att rita när tid finns. Jag behöver inte plocka fram papper och pennor – och riskera att en liten klåfingrig hand ritar på mitt papper – och jag kan sno åt mig några minuter här och där för att rita, det behöver inte bli ett stort projekt varje gång. Jag kan också landa i soffan på kvällen och sitta där och rita i timmar om jag vill.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons