Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Homestyling | Inredning 14 apr 2023

Beslag och handtag – hemmets funktionella smycken

Med väl valda beslag, knoppar, krokar och handtag finns stora möjlighet att sätta looken för inredningen. Beslagens former, färger, funktioner, ytans taktila strukturer, finish och material är faktorer som påverkar både känsla och funktion. Johannes Franzén driver den svenska e-butiken för beslagsutvecklaren Dooroom, och han berättar mer om att inreda med beslag.

Johannes märker att beslag och handtag fått en större betydelse för många inredningsintresserade.

-Absolut. Allt fler väljer beslag för att signalera och förtydliga hemmets stil. De kan användas för att göra ett statement om interiörens identitet. Beslag förmedlar en kvalitetsupplevelse och är perfekta för att binda ihop en enhetlig känsla för ett rum eller ett helt hem, men även publika inredningar. Om man väljer dem med omsorg så blir de smycken som håller samman den röda tråden.

Att allt fler vill satsa mer på speciella beslag fick Johannes snabbt bekräftat när han startade den internationella tillverkarens svenska sida. Då hade han själv letat länge efter intressanta beslag till rimligt pris, för sin privata renovering.

-En positiv trend är att fler vågar välja karaktärsfulla modeller och material, i stället för marknadens vanligaste standardprodukter.

Tänk på långsiktig renhet

Villanytt tittar igenom kollektionen på dooroom.se och vi upplever designen som arkitektonisk, modernt linjär, elegant, geometrisk och funktionalistisk. Vi konstaterar också att priserna ligger lägre än jämförbara premium- och designmärken.

– När man väljer handtag och knoppar så bör man även tänka på hur känsliga de är för fläckar, från händer. Alla vet ju hur trist det är med missfärgade beslag. Därför är det smart att välja greppytor och material som inte är absorberande. Att vi gör beslagen av mässing, polerat stål och marmor gör att fläckar inte kan gå in i materialen, och de är enkla att rengöra. Dessutom är mässingen behandlad med en coating som ger ett extra skydd mot missfärgning. Även de räfflade och lättrade ytstrukturerna förhindrar fläckar, samtidigt som de ger ett bra grepp. Sådana egenskaper är viktiga eftersom man berör handtagen och knopparna dagligen.

Trä och ljust målade knoppar kan däremot snabbt bli missfärgade, vilket många läsare säkert har upplevt.

Variera gärna inom stilen

Bör stilen på beslag vara enhetlig för hela hemmet, eller endast för varje rum? Om man har barn och tonåringar så bör de naturligtvis ha frihet att själv sätta prägel på sina rum. Men att använda en enhetlig stil i övriga hemmet ger absolut en skön harmoni. Det betyder inte att beslagen behöver vara likadana. Ett rum kan ha guld- eller mässingstema, ett annat rum svart eller borstat stål medan lädergrepp passar perfekt i ett tredje. De kan ändå ha en gemensam designstil och känsla, från samma kollektion eller tillverkare.

Text: Tom Swales

Annons