Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 2 dec 2021

Besiktning – behövs det?

De flesta vet att det är smart att ta in en besiktningsman inför husköp eller ombyggnad. Men vem ska besiktiga och vad ska man tänka på? Niklas Leivik är oberoende entreprenadbesiktningsman på Alingsås Byggkonsult, jobbar över hela Västra Götaland, och delar gärna med sig av goda råd.

Niklas Leivik besiktigar förutom villor och större objekt även tre till fem badrum i veckan. Han upptäcker ofta flera brister.

– Ja, varje vecka är det något fel på tätskikt, fall eller underliggande arbete. Därför kan jag dra slutsatsen att det ofta finns bestående fel och brister om man bara gör en slutbesiktning.

Gör en trestegsbesiktning

Niklas Leivik rekommenderar en trestegsbesiktning. Den första ska ske när el och vvs är förberett men innan gips och spånskivor sätts på plats. Den andra när tätskiktet är färdigt och sedan till sist, slutbesiktning när hela badrummet är klart.

– Lägger man ner 150 000–300 000 kronor på ett badrum är det inte några stora pengar att lägga 4 000–6 000 kronor på en besiktning för att känna sig tryggare. Det blir både dyrare och jobbigare att göra om en installation när allt är klart.

Skriv, skriv, skriv

Den vanligaste invändningen till att inte besiktiga är att man har bra referenser på hantverkaren eller att en noggrann svärfar varit på plats under byggtiden och kontrollerat, berättar Niklas.

– Att man var hemma när hantverkaren var på plats är en annan ursäkt. Det håller inte. Mitt råd, förutom besiktning, är att skriva avtal på allt. Beskriv vad hantverkaren ska göra så utförligt som möjligt, ju mer tydligt du förklarar ju bättre är det. Och skriv ner om det blir ändringar så kallade ÄTA efter resans gång. Skriv ett mejl eller sms om man inte har möjlighet att skiva ett avtal varje gång: ”vi träffades idag”, ”det var det här vi sa …” Då har man något att gå på sedan om det blir en tvist. Det är även avtalen som vi besiktningsmän besiktigar efter och som beställare ska man få det man avtalat om förutom att utförandet ska vara fackmannamässigt utfört och följa lagstiftning.

– En annan viktig del i en entreprenad är dokumentationen. Hantverkaren ska alltid lämna ifrån sig egenkontroller och intyg på det som är utfört. Om hantverkaren inte gör det så är det också en brist i entreprenaden.

Om något blir fel

Ett av få påtryckningsmedel om något gått snett är att hålla inne pengar för entreprenaden, men det är viktigt att endast hålla inne en skälig summa och det kan vara svårt att göra den bedömningen. En besiktningsman ska ange en skälig summa att hålla inne i sitt utlåtande.

– Jag ser en stor skillnad i resultat där entreprenören är medveten om att en oberoende besiktningsman kommer att besiktiga före full betalning erläggs. Betala aldrig i förväg eller betala hela summan innan ni känner er nöjda med entreprenaden. Detta innebär inte att man ska utnyttja hantverkaren och hålla inne för stor summa.

En oberoende syn på husköpet

Ett annat tillfälle när besiktning är nödvändig är vid köp av hus. De flesta mäklarfirmor har egna besiktningsmän knutna till byrån.

– Som köpare bör man anlita en egen besiktningsman. Då äger man utlåtandet och man har möjlighet att gå med under besiktningen. Man har också lättare att beställa tilläggstjänster av besiktningsmannen som fuktutredning, elbesiktning eller k-ritningar för ändringar i konstruktionen. Även som byggare eller byggherre är man partisk, det krävs en neutral syn på det som är utfört. Och absolut en certifierad besiktningsman, avslutar Niklas Leivik.

Annons