För ett barn kan en riktig klocka bli en älskad och långlivad gåva, om givaren har tänkt rätt. En barnklocka ska exempelvis tåla lek och aktiviteter, inte irritera huden eller vara svårläslig. Utseendet kan avgöra om barnet bär den med glädje, eller inte alls. För att få kloka köpråd vänder vi oss till Leif Göransson på Torekovs, det nya svenska klockmärket för barn.
Förr valde föräldrar ofta en billig och simpel klocka som introduktion, eftersom de befarade att den ändå skulle ”misshandlas”. Men hur klokt är det att leda in sina barn på slit-och-släng-vanan, när det finns klockor som kan bli mer långlivade? Leif Göransson förklarar och visar på barnklockorna vad man bör titta efter:
– Att välja en klocka med ett safirkristallglas lönar sig i längden, eftersom det är mycket tåligt och hållbart. Den bör också vara vattentät, för det är så lätt att glömma kvar den på armen när man hoppar ner i poolen, eller går in i duschen efter fotbollsträningen. Eftersom vissa metaller kan orsaka allergier så bör baksidan vara av ett hypoallergent material, lämpligen titan så blir bakstycket även lätt och hållbart.
Garantilängden är en bra indikation för kvalitet, och Villanytt konstaterar nöjt att alla modeller hos Torekovs omfattas av två års garanti.
Stil, design och look
För att barn ska vilja bära en klocka så måste den vara lockande och upplevas som något extra, menar Leif:
-Ja, när barn upplever klockan som ett vackert smycke, med lite ”bling” så vill de bära den. De här färgerna, guld, silver och rosé är verkligen omtyckta, både av barnen och föräldrarna. Men, en del väljer svart, som kan kännas lite tuffare.
Armband är också en faktor som kan göra en barnklocka mer använd och omtyckt. Att man lätt kan byta armband efter klädsel, tillfälle och stilväxling är mycket uppskattat. Leif visar att det knappt tar en minut att byta band, i olika färger och material.
-Och även om man aldrig byter band, så är det ju viktigt att kunna välja en man trivs med.
Smart att undvika smartfunktioner
Många vuxna vet att en klockas krona, alltså det utstickande vredet för inställning, kan skava mot huden.
-Ja, traditionellt sitter kronan rakt ut åt höger, motsvarande klockan tre på urtavlan. Men i designarbetet placerade vi kronan högre upp på alla modeller, till klockan två, och då känns den inte.
Villanytt frågar varför de valt en klassiskt analog urtavla, och uteslutit IT-funktioner?
-I pedagogik så illustreras tid med rund urtavla, siffror och visare. Det ger barnet en tydlig bild över hela dygnet, tidsförloppet och möjligheten att peka på andra tider. En digital klocka visar ju bara nuet. Och, vill man inte att sina barn ska uppslukas av digital underhållning, så bör man välja bort uppkopplade smartfunktioner, avslutar Leif.
Text: Tom Swales