Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bäst i test 2 feb 2023

Bäst i test: Luftrenare

En luftrenares syfte är att hålla luften fri från föroreningar, samt lindra allergi och astma som orsakas av partiklar i luften. Det finns en uppsjö av olika märken och modeller på marknaden, men vilken är bäst? Villanytt har låtit professor Örjan Johansson, på Luleå tekniska universitet, testa och jämföra sju olika luftrenare.

Testet omfattar de sju bästsäljande luftrenarna på den svenska marknaden. De egenskaper som vi värdesatt högst är reningskapaciteten och ljudnivån. Eftersom luftrenare går konstant på kontor och i hem, när människor vistas där, så är låg ljudnivå en förutsättning för vila, koncentration och trivsel. Det är ett av skälen till att testet leds av professor Örjan Johansson som just arbetar inom forskningsområdet teknisk akustik.

 

Följande luftrenare har testats:

  • Electrolux PA91
  • Philips AC1214/10
  • Coway AP-1008CH
  • Blueair DustMagnet 5210i
  • Blueair Classic 605
  • Electrolux Well A7
  • Ozoneair Purify

 

Ljudnivån

För att kunna använda luftrenaren på natten i sovrummet så får den inte avge störande ljud. Som tur är har samtliga modeller olika lägen för fläkthastigheten, som ju påverkar ljudet.

Förutom ljudnivån är missljud en viktig faktor som också kontrolleras i testet. Vissa toner uppfattar vi som mer störande, även vid låg ljudnivå. Vi har därför även testat kvaliteten på själva ljudet.

Två luftrenare har ett påtagligt missljud. Tre har mycket trivsammare ljudkvalitet, helt utan missljud och upplevs som extra tysta och lämpliga i sovrummet.

 

Test av ljudnivå

Bäst i test gällande ljudnivå är Ozoneair Purify, tätt följd av Philips AC1214/10 Series 1000i och Coway AP-1008CH.Blueair Classic 605 och Electrolux PA91 låter högst. Vi noterar även ett missljud i dessa luftrenare, vilket gör dem olämpliga nattetid. Noterbart är också att flera luftrenare uppmättes ha en högre ljudnivå än den maxnivån som tillverkaren hävdar.

Reningseffekt

Alla de testade luftrenarna använder ett så kallat HEPA-filter. En fläkt blåser luft genom filtret, likt en dammsugare men i större skala. Därför är reningseffekten direkt avhängd mot hastigheten på fläkten och därmed ljudnivån. Men, en av luftrenarna i testet har en egen extra teknik för att rena luften, parallellt med filtret.

 

Bäst luftrening

Bäst reningseffekt har luftrenaren Blueair Classic 605, tätt efterföljt av Ozoneair Purify. De billigaste luftrenarna i vårt test har också lägst reningseffekt. Dessa är Philips AC1214/10 (Series 1000i), Coway AP-1008CH och Blueair DustMagnet 5210i.

 

Bäst i test

Ozoneair Purify kombinerar hög reningseffekt med låg driftkostnad och lågt ljud. Kombinationen gör den till testvinnare. Att den dessutom är liten, portabel och kan monteras på väggen, är ett stort plus i testet.

 

Bra val

Electrolux Well A7 har genomgående bra testresultat, många fläkthastigheter och nytänkande design – och är därmed ett bra val.

 

Kommentarer om de testade luftrenarna:

Electrolux PA91 luftrenare

De flesta luftrenare är vita. Därför blir vi extra glada när vi testar den snygga Electrolux PA91, i sin mörkgråa ton med läderhandtag. Du styr luftrenaren direkt på en touchskärm, monterad på toppen av det femkantiga höljet. Den har stor valfrihet när det kommer till att justera fläkthastigheten. Denna luftrenare har nämligen 5 olika inställningar.

En av de mindre positiva delarna med den här modellen är att vi noterar ett missljud i testet. Detta gör att ljudet från denna luftrenare uppfattas extra påtaglig och störande.

Ljudnivån är en stor nackdel om luftrenaren ska placeras i sovrummet, men inte lika viktig om den placeras i övriga delar av hemmet. Driftkostnaden är högst, samtidigt som reningskapaciteten är i det övre skiktet. Men priset antyder att man betalar mycket för designen.

Plus: Snygg. Lättplacerad. Intuitivt användargränssnitt. Många fläkthastigheter.

Minus: Priset. Missljud. Hög driftskostnad.

 

Philips AC1214/10 Series 1000i luftrenare

Vi gillar det kompakta formatet på luftrenaren, som placerar sig väl i sovrummet, utan att ta upp för stor golvyta. Fläkten är justerbar i 5 olika nivåer. Driftkostnaden är den lägsta, men detsamma gäller reningskapaciteten. Den uppmätta ljudnivån från luftrenaren är lägre än den angivna från tillverkaren.

Plus: Billigast i drift. Liten och kompakt. Många valbara fläkthastigheter.

Minus: Lägst reningseffekt.

 

Coway AP-1008CH luftrenare

Stilrent designad luftrenare som smälter väl in i de flesta hem. Denna luftrenare har ett nattläge som gör den tyst. Coway AP-1008CH känns gediget byggd för att vara i plast.

Maskinen tillhör de billigaste luftrenarna i testet och presterar bra för sin prislapp. Driftkostnaden är dock relativt hög för Coway AP-1008CH, jämfört med övriga som testas. Noterbart är också att manual på svenska saknades.

Plus: Prisvärd och tyst

Minus: Hög driftskostnad. Saknar svensk manual

 

Blueair DustMagnet 5210i luftrenare

En luftrenare och ett avlastningsbord? Juryn tycker inte att den idén fungerar så bra. Blueair DustMagnet 5210i är nämligen mindre än den ser ut – och höjden blir fel för att användas som ett bord. Luftrenaren känns ändå välbalanserad när det gäller reningskapacitet, ljudnivå och driftkostnad. Prislappen för Blueair DustMagnet 5210i är inte heller allt för hög.

Plus: Bra pris. Låg ljudnivå. Bra användargränssnitt

Minus: Lägst reningsgrad

 

 

Blueair Classic 605 luftrenare

Här har vi en riktig prestandamaskin. Blueair Classic 605 har högst luftreningskapacitet i vårt test, vilket betyder att den klarar av stora utrymmen. Maskinen har en gedigen konstruktion av metall, med rullhjul monterade under luftrenaren. Prestandan är dock på bekostnad av hög ljudnivå och hög driftkostnad. Storleken är också påtaglig, vilket inte gör denna luftrenare lämplig i exempelvis sovrum. Blueair Classic 605 är i stället att rekommendera om du vill rena större utrymmen.

Plus: Högst reningskapacitet. Gedigen metallkonstruktion

Minus: Olämplig i sovrum p g a högst ljud. Dyr i inköp och drift.

 

 

Electrolux Well A7

Denna luftrenare kan vid första anblick se liten ut. Men den är hyfsat stor och inte särskilt lättplacerad, eftersom den tar upp en stor golvyta. Electrolux Well A7 presterar dock jämnt i testet gällande reningskapacitet, driftkostnad och ljudnivå. Vi gillar den nytänkande designen och smartheten i användargränssnittet. Korad till ”Bra val”.

Plus: Bra genomsnittligt betyg. Många valbara fläkthastigheter. Användarvänlig.

Minus: Skrymmande.

 

 

Ozoneair Purify

Ozoneair Purify benämns av tillverkaren som “nästa generations luftrenare”, men lever den upp till lovorden? Vi tycker att den gör det – och utser den till ”bäst i test”. Det är en liten, lättplacerad luftrenare som kan placeras på ett skåp eller i en hylla. Stativen kan tas bort och den kan hängas på väggen. Modellen har den lägsta ljudnivån, näst högst reningskapacitet och är relativt billig i drift. Ozoneair Purify nyttjar en egen reningsteknik, som enlig tillverkaren förstör föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad HEPA-filter kan fånga upp. De menar att luftrenaren därmed kommer åt både luften och ytorna utanför maskinen.

Plus: Lägst ljudnivå. Hög reningskapacitet. Kan placeras på vägg. Låg driftkostnad.

Minus: Finns bara i en färg.

 

Redaktionen, Villanytt

Annons