Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Inredning | Livsstil 27 jan 2022

Bänkskiva av sten – ett smycke i köket

Står du inför en renovering av köket och lockad av en bänkskiva i natursten? Det finns lite saker att tänka på innan du sätter igång. Roger Persson, vd på R.O.M.A Marmor och Granit AB, har 35 års erfarenhet av vad man ska ha med sig när man ska välja bänkskiva.

Natursten står emot allt – värme, vatten och stötar – och kan vara lika fin efter 40 år. Men det finns ändå skillnader som tål att tänkas på när man ska välja material till bänkskivan i köket.

– Det allra första du ska fråga dig är hur du använder ditt kök och om du är beredd på att lägga lite tid på att underhålla bänkskivan. Du ska också fråga dig om du kan acceptera att skivan får fläckar. Vissa tycker om att den får en charmig patina, andra inte alls, menar Roger Persson.

Granit eller marmor
Granit är idag den mest använda naturstenen för bänkskivor i kök. Marmor har sitt eleganta rykte och fungerar också. Men det krävs dock lite mer underhåll för att hålla marmorn tålig mot fläckar och stötar. Medan graniten är hård och hållbar är marmorn sprödare och känsligare i sin natur.

– I valet mellan granit och marmor handlar det mer om vilken omsorg du vill lägga ner. Vissa gillar att fixa och trixa. Andra har inte tid. En annan sak är att det finns bättre och sämre marmortyper, anlita därför en fackman så att kvaliteten är garanterat bra, säger Roger Persson.

Fläckar och underhåll
Men fläckar då? säger kanske den som upplevt att livsmedel kan påverka stenens utseende. Och ja, det stämmer. Produkter med syror – citron, fruktjuice och vin – kan etsa och ge märken i både granit och marmor. Men graniten är motståndskraftig mot kemisk påverkan och med impregnering står den emot bra.

– En ljus granit kan suga till sig fläckar, men fläcken försvinner oftast till slut för att stenen andas. Idag finns också en nanoolja för att skydda ljusa stenar, säger Roger Persson.

Marmorn är uppbyggd på kalk och porösare än granit. Därför är den också känsligare för syror. Men trots detta kan man hålla stenen vacker om man är noggrann och underhåller skivan. Matt marmor är också att föredra.

– Om du lägger en citron på en högblank marmoryta etsar den glansen direkt. Jag rekommenderar därför den matta marmorn. Lägg på lite nanoolja eller paraffin så blir marmorn mer motståndskraftig och suger inte åt sig, säger Roger.

Stenen ett konstverk
Roger Persson har jobbat med natursten i 35 år och menar att stenen är smycket i köket. Själv har han en bänkskiva i svart granit.

– Det är ett konstverk jag utför varje dag, det är mindre viktigt om det är till fru Nilssons kök eller kändisen Tomas Ledins badrum. Visst är det lite häftigt förstås att ha gjort kändisgrejer men varje projekt är spännande i sig, avslutar Roger Persson.

Annons