Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 15 nov 2021

Bakom textiliernas design och funktion

Utan hemtextilier skulle vi bara ha hårda ytor och aldrig omfamnas av sänglinnen eller badlakan. Utan dukar, gardiner, möbeltyger eller kuddar skulle hemkänslan bli färg- och mönsterfattig. Men, tack vare god textildesign får våra hem livfulla uttryck, sköna ytor och bra funktioner. Vi ber designern Lena Bergström, som skapat populära hemtextilier tillsammans med anrika Klässbols linneväveri, berätta hur funktion och estetisk uppstår.

Kanske har du kimonon ”Bada” hängande i badrummet? Kanske är din soffa och dess myskuddar klädda med tyget ”Norrland”, och kanske silar du ljuset genom gardinen ”Vertikal”? Lena Bergströms samarbete med det drygt hundraåriga väveriet har lett till både funktion och elegans i mångas hem.

– När man som designer får arbeta med de skickligaste vävarna, så kan man skapa textilvaror som får betydelse i människors liv och hem, under många år. Att vävarna kan förverkliga de där särskilda egenskaperna, som jag önskat i min design och som hushållen tycker om, beror på generationers förädling av hantverket.

Villanytt tycker det framkommer tydligt i serien Bada, där de använt en särskild bindning och vävteknik som bland annat har gett badlakanet sin absorptionsförmåga, och behagliga känsla mot huden. Det ger oss, användare och konsumenter, dessutom en lektion i hur väveriet kan ge linne så olika karaktärer. Från det mjuka och fluffiga, till det plana och släta i dukar och servetter på nobelmiddagen.

Poppis med svenskvävt

Att svenskvävda linnevaror är populära bland inredningsintresserade märks särskilt när det finns en svensk känsla i designen, som tilltalar de svenska hemmen. Dessutom har ju svenskar en lång tradition med just linne, som görs av fibrerna från linblomman. Och de flesta konsumenter känner nog en trygghet i den svenskvävda kvaliteten och hänsyn till miljön. Kanske ökar också möjligheten för att uppnå perfektion när en svensk designer jobbar tajt med ett svenskt väveri, till skillnad från när tillverkningen sker utomlands.

-Ja, personligen kan jag då vara mer närvarande i tillverkningen. Tillsammans kan vi testa olika tekniker, färger, bindningar och genom ett experimenterande ökar då möjligheten att få till något optimalt eller innovativt, nämner Lena.

Genom att väva med olika bindningar kan de nyttja och framhäva olika egenskaper, ytstrukturer och funktioner. I en servett eller bordlöpare blir linnet slätt och lätt att rengöra, medan linnet i en kökshandduk gör glaset högblankt. I en handduk har linnet extrem absorptionsförmåga, och i sänglinne får man en sval känsla.

Anrika position

Lena Bergström har utfört mängder av högprofilerade designuppdrag, för bland annat Orrefors och Kosta Boda.

-Inom linneväveri har Klässbols samma position, och man kan ana folks stolthet när de dukar med linnet.

Text: Tom Swales

Annons