Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 26 sep 2022

Badtanter och ballerinor i Bamses fotspår

Motiven vittnar om ett intresse för Mölles badhistoria och en passion för dans. Konstnären Viktoria Qvarforth målar för att skapa glädje i människors vardag, med bastanta baderskor och graciösa ballerinor.

Viktoria har två olika inriktningar med sina tavlor. Dels hennes stora passion för dansen, dels Kullabygdens badhistoria. Mölle var ju en frekventerad badort för den europeiska noblessen i början på nittonhundratalet. Badtanterna hamnar ofta i sommarhusen runt om i trakten men ballerinorna har en bredare målgrupp och hittar hem över hela Sverige. Men också till utlandet, frakt är inga problem.

– Jag tycker om kroppar och rörelser. Både graciösa ballerinor och tjocka badtanter med Mölle-baddräkter. Jag vill göra människor glada med min konst, det är inte djupare än så, skrattar Viktoria.

Signum en del av verket

En enkel, stilren och klassisk känsla är Viktorias strävan och hon målar med akryl. Måtten på verken är ofta stora och kvadratiska och tavlorna är alltid inramade.

– Det kräver sin vägg så klart. Jag har haft beställningar på mindre tavlor också, men jag gillar de stora formaten. Mitt intresse för inredning inspirerar mig, jag gör konst som jag själv vill ha. Därför försöker jag också följa trender när det gäller färg.

Som en del av konstverket placerar hon sitt namn mitt på tavlan.

– Ja, den tydliga signaturen har blivit mitt signum. Många påpekar det och tycker det är snyggt!

Inte slit och släng

Viktoria har sina kunder i alla åldrar och hon menar att man idag satsar mer på ”riktig” konst idag, än vad man har gjort tidigare.

– Jag märker att många yngre människor letar efter sin första, riktiga tavla. Man kanske har flyttat ihop eller ska gifta sig och vill unna sig en present. Konst säljer bra idag, många vill investera i något hållbart, säger Viktoria.

Ville inte gå i Bamses fotspår

Viktoria Qvarforth är dotter till Rune Andreasson, Bamses skapare.

– Min far älskade konst och tillsammans med honom fick jag uppleva inspirerande konstutställningar runt om i världen. Men även se och lära när han skapade Bamse.

Hennes pappa ville att hon skulle samarbeta med honom och texta Bamse. Men rebellen i Viktoria drev henne att gå sin egen väg. I stället visualiserar hon idag dansens värld samt sina tanter i tidstypiska baddräkter.

– Jag ville inte jobba med Bamse utan flyttade till Paris. Men när jag kom hem igen började jag måla på skoj, och via sociala medier märkte jag att det fanns ett intresse för det jag gjorde, avslutar Viktoria.

Annons