Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 26 apr 2023

Bädda mysigt med rent samvete

Är du säker på att du sover i dina favoritlakan? Varför inte prova nya färger och tyger till dina sängkläder! Maarten Munhoz på Kayori tipsar om hur du bäddar upp mysigare – och hur du hittar hållbart tillverkade produkter.

En plats att sova på som ger oss lugn, ro och harmoni – det behöver varje människa. Kan vi också göra denna plats vacker och mysig ökar chanserna att vi trivs med oss själva, livet och världen omkring oss. För det är här vi börjar varje ny dag – och avslutar den.

Naturens färger och material

Utbudet av lakan och sängkläder är stort. Det finns idag också många spännande designers och märken att hitta på nätet, bortom de största tillverkarna och inredningsaffärerna.

– Jag vill rekommendera fler att prova att ha lite mer färg i sovrummet i allmänhet och på sängkläderna i synnerhet. Vi är ofta så vana vid att lakan ”ska vara” vita eller i ljusa och bleka färger, men så behöver det ju inte vara, säger Maarten Munhoz, vd för Kayori, som bland annat tar fram textilier till sovrum och badrum för den europeiska marknaden.

Alltför starka och skrikiga färger kan förstås rubba den där efterlängtade harmonin i sovrummet, men det går att hitta en medelväg.

– Vi arbetar med naturens egna färger i en skala som ligger nära jord och grönska, med toner och mönster som är varma, glada och inbjudande men samtidigt milda och varsamma för ögat.

Du sover säkert i sängkläder du tycker om, men är du säker på att du har hittat dina favoritlakan? Vid sidan av traditionella lakanstextilier som linne och bomull finns idag flera andra naturmaterial med värdefulla egenskaper.

– Särskilt värda att lyfta fram tycker jag är sängkläder gjorda av bambu, hampa och tencel. Tencel är en fiber gjord av pappersmassa, i våra tencellakan från eukalyptusträd. Lakan i tencel, hampa eller bambu har en silkeskänsla och är svalkande. Lakan som svalkar är inte bara sköna för den som är varmblodig, de har också färre bakterier på grund av den lägre temperaturen.

Så väljer du hållbart

När du väl har hittat dina favoritlakan, tänk på att köpa produkter som är ekologiskt hållbara och har tillverkats med hänsyn till miljön. En majoritet av världens textilprodukter produceras tyvärr ännu på ett icke ansvarsfullt sätt, men Maarten Munhoz berättar om de märkningar och certifieringar du ska hålla utkik efter för att göra ett hållbart val:

– Välj en vara som följer REACH, EU:s standard för användning av för kemiska ämnen, och gärna även Oeko-Tex 100-certifiering med fokus på att minska kemikalieanvändning med risker för människor och natur. GOTS är den ledande globala kvalitetsmärkningen för biologisk textilproduktion och BISCI är en standard för social hållbarhet och rättvisa arbetsvillkor. Vi på Kayori följer dem alla, och alla våra produkter är 100 procent plast- och kemikaliefria.

Text: Tobias Christoffersson

Annons