Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 2 dec 2021

Att leva och bo i Stockholm

Stockholm, Sveriges huvudstad och Nordens Venedig. Det är en stad som ständigt ökar i tillväxt och popularitet, och antalet invånare växer stadigt för varje år som går. Härifrån utgår inte bara politik och finans; Stockholm är även centrum för en rad kulturella, sociala och mediala verksamheter, som i århundraden har lockat besökare från alla delar av landet och världen. 

Attraktivt och eftertraktat – det finns något för alla

Det är naturligtvis inte bara tillfälliga besökare och turister som attraheras av vår huvudstads historia, attraktioner, kultur och invånare. Det är en stad dit många söker sig för längre uppehåll, för att exempelvis arbeta på något av landets största företag, eller för att plugga på några av de bästa universiteten som erbjuds.

En flytt till storstaden innebär förstås en hel del förändringar och det är många bitar som måste falla på plats innan flyttlasset kan gå. Först och främst behövs en plats att bo på, vilket inte alltid är lätt – men det går!

Det finns en mängd olika alternativ att välja mellan när det kommer till bostäder i Stockholm. Du kan bland annat välja mellan att bosätta dig i de centrala stadsdelarna, där Södermalm, Östermalm och Vasastan är mycket populära. Men även utanför stan finns många eftertraktade bostäder, ofta med lite lägre priser. Exempel på dessa är Täby, Solna och Bromma.

Att bo och plugga i Stockholm 

Utöver att stadsdelarna skiljer sig åt i mångt och mycket finns det även en rad olika typer av bostäder att välja mellan. Centrala bostäder är det ofta högt tryck på, och på grund av att bostadspolitiken är något ansträngd har hyresrätterna minskat i antal. Däremot finns det fortfarande goda möjligheter att hyra lägenhet i Stockholm, det gäller bara att leta på rätt ställen. 

Stadsdelarna skiljer sig åt betydligt, och beroende på vad du är ute efter, eller vad du ska göra i Stockholm, bör du därför leta på olika platser. Som ung eller student är det till exempel vanligt att bo i kollektiv, eftersom det dels blir billigare, dels skapar det en säkerhet att bo tillsammans med andra, särskilt om man är ny i staden. 

För studenter lockar även bostäder och hyresrätter nära campus, och Stockholms studentbostäder har omkring 8000 sådana. Kötiderna är emellertid ganska långa, varför ytterligare 2000 studentbostäder planeras att byggas. 

Flytta med familjen – så här skiljer sig platserna åt

Det är heller inte ovanligt att flytta med familj till eller inom Stockholmsområdet. Ofta söker man sig då till lite lugnare områden, såsom Kungsholmen eller Lidingö. Men även områden i utkanten av staden är mycket populära, eftersom priserna är lägre och miljön mer familjeanpassad. Där står Täby, Danderyd och Bromma högt på listan.

Oavsett vart du söker dig är det viktigt att vara uthållig och inte låta sig stoppas av motgångar. Det finns många hus, lägenheter och rum, det gäller bara att hitta det rätta!

 

Annons