Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Att jämföra lån förutsätter tydlighet

Nättjänster som jämför banklån har blivit populära verktyg för att hitta rätt lån. Men många tjänster har inte varit så enkla, snabba och tydliga att jämföra lån med. Åtminstone inte som många konsumenter önskat när de vill låna pengar. Många har även saknat jämförelser av särskilt fördelaktiga privatlån och renoveringslån. Tills nu. Villanytt kollar in svenska Lenditum.

Olika banker har olika inriktningar, som innebär olika bra villkor beroende på vad du ska låna till. Exempel: Du kanske vill låna pengar för att renovera lägenheten, köpa pool till villan eller investera i ett spa till radhuset? Då kommer du hitta bäst ränta och villkor hos den lånejämförelse som samarbetar med de långivare som är specialiserade på just det. Det vill säga sällanköp, privatlån och renoveringslån. Ett bra exempel på just detta är den svenska tjänsten Lenditum. Men, om du använder en lånjämförelse, som samarbetar med banker i andra nischer, så kommer det bästa banklånet ändå inte vara bäst för ditt syfte.

Smidig jämförelse – inte snabblån

Att få en smidig jämförelse av banklån kan vara helt avgörande i situationen då man ska ta beslut. Det kan vara ögonblicket då hantverkaren erbjuder att påbörja renoveringen redan på måndag. Eller, när ni beslutar att investera i en pool och våren närmar sig. Men en smidig jämförelse av lån som erbjuds ska inte förväxlas med ”snabblån” och höga ”snabblånsräntor”. En smidig lånjämförelse är nämligen inget hinder för bra lånevillkor. Villanytt provar att begära tre jämförelser, utifrån tre olika fiktiva lånesituationer, och de bästa erbjudandena hade både bra räntor och villkor. Samtliga erbjudanden kom från välkända och kontrollerade banker. Samtidigt går processen för beskedet väldigt smidigt. Villanytt bedömer att Lenditum har särskilda fördelar för den som vill söka renoveringslån. Exempelvis lån för pool eller spa, även lån för värmepump, köks- och badrumsrenoveringar. Villanytt frågade Lenditum, om vilka räntenivåer de strävar efter? Svaret var att de” jobbar målinriktat för att hitta de absolut lägsta räntorna, vid varje jämförelse av banklån”.

En smidig jämförelse av lån måste vara tydlig, för tryggheten

De svenska utvecklarna bakom Lenditum tycks ha lagt ner stort arbete på att tjänsten ska vara särskilt tydlig och enkel att använda. Tydlighet är nämligen en förutsättning för trygghet vid jämförelse av lån. Att missuppfatta ett låneerbjudande eller få felaktigt intryck av att lånet har särskilt bra ränta och villkor, kan leda till en privatekonomisk tragedi. Därför ger Villanytt högt betyg till tydligheten och enkelheten.  Med detta har man också fått en riktigt snygg och lättnavigerad sajt, med trygga funktioner och samarbete med trovärdiga banker. Webbplatsen bjuder dessutom på värdefulla tips och läsvärda artiklar som gör låntagaren klokare. Att Lenditum är en helsvensk tjänst bidrar också till trygghet och tillit, bedömer vi.

Bara en kreditupplysning via UC

Alla tjänster för att jämföra banklån jobbar inom olika spann för storleken på lån. Villanytt noterar att Lenditums långivare erbjuder privatlån från 5 000 kr upp till 600 000 kr. Att en jämförelse av lån från flera banker registreras som bara en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen) är positivt. Jämförelsetjänster som genererar flera kreditupplysningar hos UC, för den lånesökande, är riskfyllda. Ju fler kreditupplysningar som finns noterade för en privatperson, så ökar risken att långivare misstänker att personen har problem med ekonomin. Det kan även påverka personens trovärdighet hos hyresvärdar och fakturerande handlare, samt möjligheten att få bankkort.

Företagslån kan också jämföras, och då finns möjlighet att erbjudas lån från 20 000 kr upp till 40 miljoner.

Annons