Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 17 sep 2023

Att fästa taklampan med stil

Alla som har försökt vet: Att fästa en taklampa snyggt mot taket är inte alltid så lätt. Det finns dock hjälp att få, och mer än så. Andreas Ekman på Arton Wire berättar om en ny generation takkoppar som både är lätta att använda och blir en läcker inredningsdetalj på ett ovanligt ställe.

Stora krokar. Knöliga sladdar. Alltför små och ofta även tråkiga vita takkoppar – takkoppar som det är stört omöjligt att peta in all sladd i och att fästa rakt och snyggt ända upp mot taket.

Känns det igen? Det är i så fall okej. Det finns ingen anledning att skämmas om du upplevt problem med det här, för du är långt ifrån ensam.

– Lite skämtsamt kan man säga att våra hem har moderniserats mycket medan evolutionen och utvecklingen av takkoppar visst stannade av för länge sedan. Resultatet blir takkoppar som hänger snett, glapp mellan lampa och tak och kablar som sticker ut, säger Andreas Ekman, grundare av designföretaget Arton Wire.

En ny sorts takkopp för alla lampor

Problemet är alltså definierat och välbekant, men det finns också lösningar. En av dem, som Andreas och Arton Wire utvecklat under en lång tid, är nu redo att presenteras.

– Vi har tagit fram en ny sorts takkoppar som ska kunna passa nästan varenda lampa i världen. Våra takkoppar är större och kan rymma mer sladd. Genom en gummikon invändigt som du sätter runt sladden och drar upp så centreras bärigheten i koppen: Det innebär att du kan trycka den hårt upp mot taket och att den alltid sitter rakt och snyggt.

Takkoppen är lokalt producerad av återvunnen plast och gjord för EU:s nya standard för takkontakter.

Design som tar plats i rummet

Den största wow-faktorn med den nya generationen takkoppar är emellertid inte funktionen – utan designen. Från ett totalt anonymt föremål förvandlas takkoppen till en läcker inredningsdetalj som tar plats i rummet och tillför stil och estetik.

– I våra kollektioner kan du välja mellan väldigt olika uttryck. Du kan få en knuten näve eller en varsam, lite lekfull nypa som håller uppe din lampa om du vill väcka lite mer uppmärksamhet. Eller mer renodlat dekorativa former som kotten Pine eller Bubble, en kruka med bollar. Vi gillar tanken att skapa design till de bortglömde platserna och ytorna i hemmet.

Text: Tobias Christoffersson

Annons