Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 9 jun 2022

Återbrukade designmöbler minskar utsläppen

Återbrukat är bra. Återbrukade designmöbler är ännu bättre. Med sin långa livslängd finns det många skäl att välja väldesignade möbler som håller längre – både för privatpersoner och företag.  

Erika van de Wetering är inredningsdesigner på Rafz. Hon menar att många inte tänker på att designmöbler har lång livstid. Därför borde fler ta sig råd att investera i designmöbler – särskilt om man kan få dem till halva priset.

– Det slängs alldeles för mycket. Framtiden är att handla återbrukat och vi försöker alltid sätta det lägsta priset på marknaden.

När det kommer till den längre livslängden för designmöbler handlar det om att materialen väljs ut noggrant och med fokus på kvalitet.

– Det läggs ner större tid på att ta fram designlösningar och konstruktioner som håller länge, menar Erika van de Wetering.

Växer så det knakar

Intresset för återbrukade möbler har ökat. Under pandemin uppdaterande många sina hemmakontor, man ville ha något bättre än köksstolen. Fler och fler får upp ögonen för fördelarna med återbrukat, antingen för att kontorsmöbler över lag har ett högt nypris, eller för att företaget har viktiga miljömål att uppfylla.

– Men även privatpersoner har hittat till oss på Rafz. En soffa från Lammhult passar lika bra hemma som i loungen på ett kontor. Vi har många fina designmöbler och ser att fler och fler hittar hit, säger Erika van de Wetering.

Hos Rafz hittar man allt man behöver för kontoret och hemmet. De har ett stort sortiment på 5000 kvadratmeter och de får hela tiden in nya produkter.

– En klassiker jag är väldigt förtjust i är Oppo från Blå Station som alltid designar härligt moderna och lekfulla möbler.

Verktyg för att mäta CO2e

Rafz har tagit fram ett verktyg för att uppmärksamma köparen på hur mycket CO2e-utsläpp som kan sparas på varje möbel jämfört med samma typ av möbel som nytillverkas. Utsläppen varierar beroende på vilken typ av möbel det här. De möbler som är tillverkade av mycket material är inte otippat den stora miljöboven.

Ett ton CO2e motsvarar ca tio höj- och sänkbara skrivbord. Som jämförelse motsvarar ett ton CO2e-utsläpp 400 mil med bil som åker sträckan Umeå–Istanbul. Siffrorna bygger på forskningsrapporter från till exempel Rise samt European Product Dictionary som tillhandahåller en europisk standard byggt på en databas där företag kan registrera sina varors miljöpåverkan.

– Då siffran varierar per tillverkare har vi tagit fram ett genomsnitt per typ av möbler. Syftet är att uppmärksamma folk på att det inte bara får hem en kvalitetsmöbel till ett bra pris, de gör dessutom en bra gärning för vår miljö så de kan känna sig extra glada och stolta över att man har valt återbrukat, avslutar Erika van de Wetering.

Annons