Ät mer naturligt och må bättre! Det är lättare än du tror och roligare än du anar. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson tipsar om hur du väljer naturliga och bra råvaror för en hållbar livsstil.
Ulrika Davidsson är en av Sveriges populäraste och mest erfarna kostrådgivare och matinspiratörer. Genom sina onlinekurser och som författare till ett fyrtiotal 40-tal kokböcker har hon hjälpt tusentals människor hitta en bättre kosthållning, en sundare livsstil och framför allt: En större matglädje. Här ger Ulrika några råd och tips till Villanytts läsare på hur du kan må bättre genom att välja, laga och äta mer naturlig mat.
Naturell yoghurt och gärna ägg
– Med naturlig mat menar jag bra råvaror som är så lite bearbetade och påverkade som möjligt, till skillnad från alla processade och industritillverkade livsmedelsprodukter och halvfabrikat som finns idag. För att välja rätt krävs ofta bara lite sunt förnuft, och att laga mat själv från grunden behöver inte alls ta mycket tid i vardagen, berättar Ulrika.
Låt oss börja där många av oss börjar dagen: Med frukosten.
– När du handlar, titta på innehållsdeklarationen och fråga dig själv: Hur produceras den här varan egentligen? Ju fler tillsatser, desto mindre naturligt. Gör din egen müsli eller granola med gryn, nötter, bär och torkad frukt. Välj naturell yoghurt med sin naturliga fetthalt på 3-10 procent istället drickyoghurt och fettsnål yoghurt, som båda är processade och oftast har socker och aromämnen tillsatta.
En av Ulrikas favoritfrukostråvaror är ägg.
– Ägg är verkligen en helt naturlig produkt, som innehåller mycket protein, bra fetter och många vitaminer. Ägg stannar längre i magen och påverkar inte blodsockret, ett jättebra alternativ till mackor inte minst för barn och tonåringar. Knäck ett ägg eller två och gör omelett, äggröra, kokt eller stekt ägg.
Våga mer och fler grönsaker
Ulrika Davidsson arbetar mycket med lågkolhydratrecept, där en viktig del är att ersätta pasta, vitt ris och potatis med mer grönsaker av olika slag. Här är hennes utmaning till dig:
– Våga lite mer vid grönsaksdisken! Våga prova grönsaker du inte känner så väl: Fänkål, brysselkål, grönkål till exempel – idag finns ju tusentals recept bara en googling bort. Våga prova att laga fler rätter med de grönsaker du gillar. Blomkål till exempel kan du göra så mycket mer med än att koka, exempelvis blomkålsmos eller wok. Squash, aubergine och morötter kan du göra ”pasta” av med en spirulizer, grönsakssvarv eller potatisskalare, det blir jättegott!
För dig som vill ha regelbunden och strukturerad matinspiration erbjuder Ulrika Davidsson en mängd olika onlinekurser med kostscheman, recept och inköpslistor efter den inriktning du önskar.
Text: Tobias Christoffersson
FAKTA
Vem: Ulrika Davidsson
Gör: Kostrådgivare, kokboksförfattare, inspiratör och debattör
Bor: Delar tiden mellan nyrenoverat hus i Palma och lägenhet i Stockholm
Verksamhet: Ulrika har skrivit 40-tal kokböcker och driver sedan 7 år tillbaka även Ulrikas Kickstart AB som erbjuder digitala kurser och produkter inom hälsa och träning. Ulrika har coachat tusentals människor till en hälsosam livsstil.
Hemsida: https://ulrikadavidsson.se
Instagram: ulrikadavidsson_official
Pokébowl med lax– 2 portioner
1 litet blomkålshuvud rivet eller mixat
½ dl hackad koriander
Saft från ½ lime
Salt och svartpeppar
¼ strimlad isbergssalladshuvud
1 dl frysta sojabönor
50 g sockerärtor
¼ mango
1 morot
1 strimlad salladslök
Lite ärtskott
200 g Salmalax
1 msk rostade sesamfrön
Chilimajonnäs
2 msk majonnäs
2 msk créme fraiche
2 tsk srirashasås
Lite riven vitlök
Salt och svartpeppar
Tillbehör: Algsallad från delikatessen, picklad rödlök
Gör så här: Riv blomkålen på ett rivjärn eller mixa i en matberedare till ett ris. Lägg i en skål och blanda ner koriander, limesaft, salt och peppar. Koka sojabönor någon minut i lättsaltat vatten. Blanda ihop ingredienserna till chilimajonnäsen. Lägg strimlad sallad i botten på 2 djupa skålar. Fördela riset över. Skiva sockerärtor och skär mango i bitar. Skala och hyvla moroten med en potatisskalare. Lägg på alla grönsaker. Skiva laxen tunt och fördela i skålarna. Strö på salt, peppar och sesamfrön. Toppa med lite algsallad och picklad rödlök. Servera med chilimajonnäs.