Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 21 dec 2022

Arkitektritat i klassisk stil

Nya arkitektritade hus i klassisk svensk stil är inte så vanliga, men de finns! Och de kan ge dig ett unikt boende kännetecknat av vackra detaljer och sunda, naturliga materialval. Arkitekten Thomas Cedhag berättar mera.

Begreppet ”arkitektritat hus” är något av en floskel i hus- och byggbranschen.  I någon mån är ju alla hus på ena eller andra sättet ritade av en arkitekt, även småhusföretagens så kallade kataloghus som tillverkas på löpande band. Med arkitektritat hus brukar vi emellertid mena ett hus som är unikt ritat av en arkitekt för en speciell kund, helt utifrån den kundens behov och önskemål samt inte minst utifrån platsens förutsättningar.

Detaljer som ger det lilla extra

– När vi säger arktitektritat hus tänker nog även de flesta på ett hus i modernistisk stil, med ett rakt och funktionellt formspråk, utan så mycket detaljer och dekoration. Men så behöver det ju inte vara! För den som vill går det även att få ett unikt, skräddarsytt hus i klassisk svensk stil, berättar Thomas Cedhag, arkitekt som driver Cedhag Villaritning och specialiserar sig på nya hus i äldre stil.

Ett nytt hus i äldre svensk stil kan utgå från till exempel gamla herrgårdar och torp eller den första villabebyggelsen från tiden kring förra sekelskiftet, och ge känslan och detaljerna vi älskar att se hos äldre hus.

– Det finns klassiska husmodeller bland kataloghusen också, men då är utförandet oftast mycket mer förenklat och standardiserat. Bygger du ett lösvirkeshus kan du välja lösningar som ger det lilla extra och gör ditt hus vackert och unikt.

Några exempel: Träfönster i traditionellt utförande med äkta spröjs och kulturglas, omsorgsfull inramning av fasadens öppningar med profilerade foder och utskjutande vattbräda, en så kallad offerbräda som avslut nederst på fasaden, utsmyckade tassar och pärlspont vid takfoten.

– Eller mura en grund så att huset får en högre och mer markerad sockel i stället för att bygga med konventionell platta på mark, variera träpanelen, välja brantare och mer framträdande tak, mer detaljerat plåtarbete, och så vidare. Och så måla med linoljefärg eller genuin röd slamfärg.

Naturliga material ger sundare hus

Men allt är inte utseende. Även vad gäller byggnadsteknik och materialval finns möjligheter att välja lösningar som bygger på äldre, beprövade metoder, flera av vilka har börjat komma tillbaka på senare år.

– Vi ser en utveckling där byggnadsvårdssfären influerar nyproduktionen på ett sätt som jag tycker är mycket spännande, säger Thomas Cedhag.

Två exempel är isolering och fukttäthet.

– Idag byggs de flesta nya småhusen med isolering som inte kan hantera fukt och som därför måste skyddas med en ångspärr av plast. Men precis som förr i tiden börjar man nu i stället bygga diffusionsöppet, ofta med hjälp av ångbroms och träfiberisolering. Det ger ett hus som fortfarande är vindtätt och som samtidigt kan låta fukten vandra ut genom tak och väggar utan risk för fuktskador. Huset kan därmed andas likt ett naturmaterial. Lera som inre väggbeklädnad i stället för gipsplattor är ett annat exempel.

Avslutningsvis kan tilläggas, att även om du väljer ett hus i klassisk stil, och delvis byggt med traditionella metoder, så får du alltid ett toppmodernt hus.

– Ja, självklart så har huset invändigt en modern planlösning efter moderna behov. Det är kombinationen av ”gammal stil” och nutida boendestandard som är grejen!

Text: Tobias Christoffersson

Annons