Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Husleverantörer 2 mar 2020

Arkitektritade hus mitt i naturen

 

Precis intill Åda Golf & Country Club, strax utanför Trosa, växer en unik plats fram med elva arkitektritade hus i spetsen. Det är moderna hus med genomtänkta materialval och ett spännande uttryck som tar plats längs med golfbanan.

Linus Blom är projektledare på Vimmerbyhus:

– Vi har verkligen vuxit med utmaningarna i det här projektet.

Husen är på 131 kvadratmeter i ett plan med fyra rum och flexibel planlösning. Här är tanken att personer som vill kombinera arbetslivet med ett aktivt fritidsliv ska hitta hem.

– Självklart tänker man att folk med golfintresse ska lockas av den direkta närheten till golfbanan, men hela området runt omkring är fantastiskt fint och lämpar sig för många aktiviteter utöver golf, säger Linus.

Arkitektbyrån DAP har ritat husen och står för samtliga materialval. Vimmerbyhus levererar allt husmaterial, interiört och exteriört, och byggfirman Nero Bygg AB färdigställer husen till nyckelfärdiga hem.

Idag är fyra hus levererade och klara och totalt kommer det stå elva hus på plats när området är färdigt.

– Intresset är stort, det är många som har frågor kring husen. Samtidigt som de smälter in fint i den närliggande miljön så sticker de ut. I grunden är det enkla villor, men med väldigt genomtänkta detaljer och ett unikt uttryck. Arkitekten har varit väldigt noggrann med alla val, från färgen på fasaden och den indragna takfoten till de stora glaspartierna med minimalt med karm. De ser väldigt annorlunda ut jämfört med våra standardhus och det är kul att vi med de här moderna husen har gett oss in på en annan marknad, säger Linus.

Flexibla lösningar

Linus Blom berättar att det funnits utmaningar med projektet men att mycket av glädjen också ligger i att få jobba fram nya lösningar.

– Våra kunder vill sällan ha ett standardhus, så vi är vana vid att vara flexibla och hitta smarta lösningar.  I det här fallet fick vår konstruktör verkligen gnugga geniknölarna för att kunna förverkliga arkitektens visioner. Det kan ju exempelvis vara så att arkitekten inte tagit hänsyn till hur ventilationsrören ska få plats när taket är vinklat på ett särskilt vis, men vi löste det bra. Och det är då man växer, säger Linus och tillägger att eftersom de elva husen är identiska låg utmaningarna i det första huset.

– Det har varit väldigt roligt att få se området växa fram. Att ingenting med husen varit standard, vare sig interiört eller exteriört, har förstås varit utmanande. Men resultatet blev verkligen någonting utöver det vanliga. Det är lätt att förstå varför arkitekten har fajtats för sina val. Husen är ju fantastiska, avslutar Linus.

Text: Maria Åberg

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa ny grill här.

Detta gäller för attefallshus.

Annons