Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 20 maj 2024

Arkitekten: Bygg ut ditt hus med hjälp av utemiljön

Genom att arbeta med olika material som trä, betong och natursten får du uteplatsen att smälta samman med hus och natur. Elin Marasovic, E/M Arkitektur & Inredning i Göteborg, bjuder på värdefulla tips att ha med sig när man ska planera utemiljön för sin villa.

Villanytt frågade Elin Marasovic på E/M Arkitektur & Inredning i Göteborg hur man som trädgårdsarkitekt planerar en utemiljö:

– Det är viktigt att ha en helhetsbild framför sig och inte börja i fel ände, därför gör vi en masterplan för hela fastigheten. Vi arbetar med material som harmonierar med huset och får det att bli välkomnande, levande och funktionellt. Vi försöker också se möjligheter med tomten trots utmanande partier och höjdnivåer i trädgården.

Trädäck på ett innovativt sätt

Elin Marasovic tycker det är viktigt att se utemiljön som en förlängning av hemmet. Det finns därför stora fördelar att utnyttja trädgården på ett smart sätt genom att jobba med rumsligheter, som en pergola med infravärme, sittplatser i trädgården, växthus eller platser för odling.

– Jag använder och mixar gärna trätrall med betong. Platsgjuten betong, natursten, skiffer kan kompletteras med olika typer stål för att skapa en intressant utemiljö.

På ett trädäck kan man fälla in förvaring och variera och rama in med trappavsatser, sittläktare och krukor.

– Du kan även jobba med poolhus eller pergola – byggnader som skapar rumsligheter på trädäcket. Just ett Attefallshus kan med fördel smältas samman med ett trädäck och denna kan även användas som en komplementbostad.

Rätt material ger en varm känsla

Träet spelar ofta en huvudroll i Elin Marasovics projekt utomhus. Men hon behöver inte jobba med exklusiva trämaterial för att skapa en utemiljö som är välkomnande. En bra kvalitet på trallen eller kärnvirke räcker.

– Om trallen är tryckimpregnerad brukar jag rekommendera att använda det kiselbaserade träskyddet Sioo:x får att få fram det grånade, vackra utseendet. Med träskyddet skyddas däcket också mot röta och får en längre livslängd. Trallen blir också mjukare och du får den där lena barfotakänslan som så många vill åt. Därför passar träskyddet extra bra om man bygger pooldäck! Den silverfärgade patinan smälter också väl in med klinker, natursten och betong, vilket jag gärna jobbar med, avslutar Elin Marasovic.

Skribent: Eva Rydinger

Annons