Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Är du en av dem som köper möbler online?

Eftersom det vare sig går att känna, klämma eller provsitta möbler som köps online finns det en del saker att tänka på som konsument. Något som Möbelkungens marknadschef, Anders  Gunnarsson, har full koll på. Här delar han med sig av sina bästa tips och råd gällande inköp av möbler online.

E-handel med tydliga regler skapar trygghet

Att det handlas allt mer online beror delvis på rådande hälsoläge, men också på en ökad  tillgänglighet och medvetenhet från såväl återförsäljarnas som konsumenternas sida. Något som inte minst märks i möbelbranschen, enligt Anders Gunnarsson.

Den ökande försäljningen av osedda möbler tror Anders främst beror på den ökade tillgängligheten. Det faktum att kunden har 14 dagars ångerrätt är en annan viktig aspekt.

-Konsumenten har rätt att åberopa Distans- eller Konsumentköplagen som gäller vid ångrat köp respektive reklamation. Att det finns lagar i kombination med tydliga regler på hemsidan tror jag också bidrar till att många ”vågar” köpa möbler online. Det är viktigt att kunden känner trygghet genom hela köpprocessen; från besöket på hemsidan till leverans av varan.

Viktigt med skötsel och underhåll

Anders ser en ökad efterfrågan på hela produktserier, i synnerhet vita och svartlackade möbler. Något han tillskriver rådande inredningstrender, där bland annat Skandinavisk minimalism och klassiskt sjuttiotal står i fokus.

-När jag växte upp var det svarta tv-möbler och matchande bokhyllor som gällde. Skillnaden är att ytorna idag är lackade, snarare än betsade, vilket gör dem lite mer ömtåliga. Dock är de lätta att rengöra och underhålla. Det enda som behövs är en lätt fuktad trasa och en mild tvållösning.

Här betonar Anders vikten av att använda en mjuk bomullstrasa istället för en mikrofiberduk, som snarare kan orsaka repor. Han tipsar också om att använda underlägg både för glas och porslin, särskilt på svartlackade ytor.

-Naturligtvis gäller det att sköta och underhålla både inne- och utemöbler. Köper du en loungegrupp av konstrotting förlänger du möbelns livslängd genom att förvara den torrt och svalt vintertid. Du motverkar dessutom tråkig påväxt, vilket gör att du kan ägna dig åt roligare saker än storrengöring när du tar fram möblerna igen efter vintern.

Anders tre bästa inredningstips

– För en trång hall

Här är djupet avgörande. Min rekommendation är att köpa hallmöbler som mäter ca. 30 cm på djupet.

– För smart förvaring

Ett smalt, högt vitrinskåp ger förvaring på höjden, utan att ”sno” utrymme på bredden. Dessutom exponeras glas och porslin på ett snyggt sätt.

– För en naturlig look

Jag rekommenderar möbler tillverkade av akacia, shesam eller ek som är massiva, hårda träslag. För att skapa en industriell look är möbler av metall och återvunnet trä väldigt snyggt, och dessutom hållbart.

Text: Petra Roman / Foto: Möbelkungen

Annons