Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Är det lönsamt med solceller till villa?

Alla som bor i villa vet att det hela tiden uppkommer nya saker att lägga pengar på. Antingen är det saker som måste renoveras och åtgärdas eller så är det saker som man vill göra. Många renoverar för att höja värdet på huset och andra för att det är en liten hobby att pyssla med sitt hus.

Oavsett vilket så kostar det pengar att äga sin bostad och att underhålla den, många människor försöker hitta vägar och sätt att sänka sina fasta kostnader på sitt hus. Elräkningen är ofta en utgift man kan påverka. Många har investerat i solceller för att sänka sin elkostnad. Om du är nyfiken på vad solceller kostar och hur lönsamt det skulle bli för ditt hushåll så kan du läsa mer på SolcellsOfferter.se.

Varför solceller?

Det finns många fördelar med solceller, det ökar ofta värdet på ditt hus och funderar du på att sälja ditt hus längre fram, så gör solcellerna ditt hus mer attraktivt för potentiella köpare. En annan fördel är att dina solpaneler producerar energi även när det är molnigt, du har därför inget behov av direkt solljus för att få elektricitet.

Solcellerna hjälper dig också att spara pengar på din elförbrukning. När du använder solenergi genererar du nämligen egen elektricitet. Du kommer därför inte att påverkas när elpriserna stiger. 

När du köper solceller till din villa kan du räkna med en nästintill underhållsfri investering. Det som kan hända är att det kan komma löv eller smuts på dem och då är det bara att borsta av det. Systemet bör dock undersökas var 4-7 år. När du installerar ditt solsystem kan installatörerna informera dig om underhålls kraven för just ditt system

Inköp av solceller till din villa

Många menar att investera i solceller till sin villa kan vara en bättre investering än den ränta du får på banken. Om du bor i en normalstor villa kan du spara runt 6000 kronor om året på din elräkning. 

De flesta villor i Sverige har tillräckligt med plats på taket för solceller som kan producera solenergi som räcker under sommarmånaderna. 

Under vintermånaderna när solinstrålningen och produktionen av energi är betydligt lägre behöver du köpa in el från det allmänna nätet. Men eftersom du kan sälja överskottselen under sommaren brukar dessa kostnader i stort sett jämna ut sig.

Man brukar räkna med att solceller har en livslängd på runt 30 år och att du i genomsnitt har betalat av dina solceller på 15 år. Det betyder att den elen som du själv producerar under resterande 15 år blir gratis. Så att investera i solceller till sin villa är en bra investering för din plånbok på lång sikt.

Annons