Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 4 feb 2020

Änglamålningar som ger kraft och energi

Ända sedan hon var liten flicka har hon alltid varit fascinerad av att måla prinsar och prinsessor och när hon nådde 50-årsåldern och hennes pojkar blivit stora, bestämde hon sig för att börja måla på riktigt. Och konstnärinnan Tuula Ståhl trivs bäst att måla i sitt kök, där ljuset kommer in så fint, och där skapar hon tavlor med änglar, troll och natur men även intressanta porträtt av kvinnor i olika skepnader. Och det finns något drömskt och magiskt över hennes konst, och många av hennes kunder känner att de får energi från hennes målningar. 

Tuula Ståhl

– Nu när jag har målat änglar så har det blivit så att många känner igen sig i målningen och det är precis det som jag vill. Utan att jag vet om det och känner personen, så är det en person som gestaltas men det är undermedvetet. Jag har aldrig träffat personen, jag vet inte vem hon, han eller hen är. Och jag kan måla utan att jag vet om jag målar mig själv och jag kan måla mina syskon och även andra människor. De känner igen sig själva och säger, det där är ju jag! Och sedan så ringer de och säger att de vill köpa målningen, berättar Tuula. 

Hon är finlandssvenskt påbrå och bor och skapar i Nynäshamn. Hon har en sambo sedan 30 år tillbaka och fem barn och nio barnbarn. Och livet är fullt av konst och människor och hon mår jättebra av att måla. Hon kan koppla bort allting annat och dessutom få mer kontakt med sin andliga sida. -Det är ett sätt att leva och känns som terapi, berättar hon. 

Alla tolkar konst på olika sätt

Det finns mycket känslighet i målningarna och ett speciellt ljus. Kanske är det ett änglaljus? Och änglar är ju mycket symboliska, och kanske är det så att det är en människa som tänker på en, och så kommer det fram i konsten? -Så kan det mycket väl vara, svarar Tuula. Och hon berättar att hon vill skapa glädje i vardagen för de behövande. Kanske för de människor som söker någonting. 

En kund kan säga att de sätter tavlan i sovrummet för att den ger kraft och orka och då vet Tuula att det blivit rätt. Något hon också vurmar för är manligt och kvinnligt. Och hon målar mest kvinnor, försökt med män, men det blev inte lika bra. Hon fick inte till det maskulina. Men hon vill porträttera kvinnan och ge henne kraft och plats med budskapet att våga vara kvinna, stå för vem du är, våga säga nej och göm dig inte bakom din kropp. Hon vill visa kvinnan från sin bästa skepnad, och genom hennes känslor och kreativitet träder hon fram magiskt, i målningarna. 

www.battrekonst.se/artist/tuula-stahl/

https://www.facebook.com/tuula.stahl

Tel: 0735-390749

Linda Johansson 

Annons