Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Värme/Kyla 24 jun 2021

Andas vi luft eller ohälsosamma partiklar hemma?

Inomhusluften är ofta fem gånger mer förorenad än utomhusluften. Vi märker visserligen sällan partiklarna från husdjuren, kaminen, matlagningen, textildamm och pollen förrän de faller ner som damm på en yta. Men, detta går vi alltså ständigt och inandas, vilket ibland leder till hälsoproblem. Tips om hur man kan rena inomhusluften får vi av Alexander Provins, Europachef på Blueair som utvecklar luftrenare.

Enligt Alexander så finns det problem med inomhusluften i de flesta hem och på de flesta arbetsplatser:

–Ja, partiklar tillförs luften som damm, pollen, mögelsporer, sot från levande ljus, rök från öppna spisar, matos och annat. Har man dessutom katt eller hund, så blir det betydligt mer. Men, det handlar även om lättflyktiga ämnen från rengöringsmedel, kosmetika och färg i hushållet.

Även mängden bakterier och virus blir mer koncentrerad i inomhusluften än utomhus. Enligt Folkhälsomyndigheten så ökar risken för covid 19, när många personer visas i små utrymmen med bristande ventilation. Många har en föreställning om att föroreningarna främst kommer utifrån, och i synnerhet från storstadens trafik och industrier. Men en stor del av partiklarna i inomhusluften frigörs inomhus, så även den som bor på landet andas in dessa ämnen.

Jämför filter, ljud, kapacitet

För att välja rätt luftrenare så utgår man först från storleken på lokalen som ska luftrenas. Alexander visar Blueairs modeller, med kapacitet för upp till 110 kvadratmeter ner till 16 kvadrat.

–Titta på CADR-värdet. Det är en internationell teststandard som visar kapaciteten, utifrån att luften byts fem gånger per timme. Filtreringstekniken är såklart avgörande, och i våra modeller använder vi vår egenutvecklade Hepasilent. Tack vare kombinationen av elektrostatisk och mekanisk filtrering så får vi bättre prestanda, utan att filtren behöver vara så täta att luftflödet begränsas.

Det innebär att luftrenaren kan producera mer renad luft, med mindre energiförbrukning än en glödlampa, under tyst drift. Just tystnad och låg elkonsumtion är något som värderas högt av användarna.

Uppmärksamma symptom

För allergiker kan dålig inomhusluft få akuta effekter, men på lång sikt kan de flesta människor utveckla känsligheter vid stor exponering.

–Familjemedlemmar som ofta drabbas av trötthet, huvudvärk och känner sig snuviga, kan ofta hitta orsakerna i orenad inomhusluft. Och på lång sikt påverkar det både livskvalitén, livslängden, risken för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar, tillägger Alexander.

Att man även lagt stort arbete på design, är något som Villanytts läsare säkerligen värdesätter.

Text: Tom Swales

Annons