Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling 24 maj 2021

Älskade djur i personliga kostymer

Ingen har nog missat att tavlor med djur i mänskliga kläder och poser, är mycket populärt i inredningar. Men, i stället för att välja butikernas standardmotiv, så vill allt fler djurägare ha en bild sin egen fyrfota vän, i en dräkt som speglar djurets personlighet. En som hjälper katt- och hundägare med det är Daniel Alloh, fotograf och bildredigerare, bakom Petposters.se. Han berättar för Villanytt om stilarna, hantverket, och kundernas önskemål.

Villanytt bläddrar igenom de många roliga, pampiga eller lekfulla dräkter och miljöer som man kan få sitt husdjur i, på bild. Är hunden busig så kanske man väljer ett klassiskt brottsling-foto, som om han nyss häktats? Har din katt gjort något hjältemodigt så kanske hon bör avbildas i superhjältedräkt med mantel? Eller, en gammaldags kunga- eller drottningdräkt, om husdjuret är lite snobbig.

–En del djurägare väljer tema utifrån djurets personlighet, medan andra ägare väljer utifrån sin egen klädstil, för att framhålla en fin kompisrelation. En del har önskat en bild av sitt nyligen avlidna husdjur, som en ängel.

Förenklat uttryckt så väljer man dräktbild på webbshopen, laddar upp sin bild av husdjuret och väljer storlek för sin poster. När Daniel har redigerat samman dem så får beställaren se en korrektur, att godkänna eller begära ändringar på. Det krävs en hel del hantverksskicklighet och tid för att frilägga husdjurets huvud, anpassa färger, format och vinkel för att se naturlig ut i dräkten.

–Ja, men för att lyckas ta ett lämpligt mobilfoto av sitt djur, så bistår jag gärna med enkla tips om hur man kan göra.

Effektfulla i interiörer

Som inredningsföremål är bilderna effektfulla, roliga och har även en högst personlig koppling till ägaren och hemmet. Flera av bilderna utstrålar en elegant känsla av klassiskt måleri och fotokonst, särskilt inom glas och ram som kan beställas samtidigt. Villanytt gissar att de blir riktiga ”conversation-pieces” när man får gäster.

–Katter är visserligen Sveriges vanligaste husdjur, men jag får faktiskt fler beställningar på hundbilder. Om det säger något om skillnader mellan katter och hundar, eller deras ägares blick på djuren, lämnar jag osagt. Men, både katter och hundar är djupt älskade och de har så många personligheter, som kan framhävas i bild, avslutar Daniel.

Text: Tom Swales

 

Annons