Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Kök | Mark/Sten 30 mar 2020

Stenhuggeri – Allt som har med sten att göra

Lidköping Stenhuggeri tillverkar allt från köksbänkar, fönsterbänkar och byggsten till gravstenar. Tredje generationen är det som fortfarande förvärvar hantverket att tillverka i det beständiga materialet sten. Där varianterna är oändliga och ingen stenplatta är den andra lik.

Familjeföretaget Lidköping Stenhuggeri startade 1926 och började med att göra gravstenar men tillverkar idag mest byggsten till kök, fönster, trappor, badrum eller husgrunder.

– Jag gillar allt som har med sten att göra, säger Roger Mattsson, tredje generationen i företaget. Det krävs att man är en viss typ av människa för att år efter år kunna arbeta med sten. Jag är nog rätt envis och vet att jag kan inte skynda på processen. Det tar den tid det tar att få fram en bra produkt.

Lidköping Stenhuggeri har en supermodern maskinpark och kan leverera snabbt, utan mellanhänder och med precisa mått. Det mesta sköts med hjälp av maskiner och lyftanordningar när det ska vara raka kanter men när det kommer till en böjd skiva eller kila ut stolpa, då får de arbeta med sina händer och handverktyg. Ett speciellt hantverk.

Många av kunderna kommer in till butiken och väljer ut sin speciella stenbit. De tar med en lucka eller färg som de ska ha i samband med stenen och väljer sedan ut just den skivan de vill ha.

–  Stenarna är ju levande på det sättet att ingen är den andra lik, säger Roger, de har prickar, mönster och vågor i sig och stämmer sällan överens med bilden i en broschyr. Vi har hundratals stenskivor i lager så det blir rätt att hitta sin egen smak.

 

 

Text: Sabine von Borgstede

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad.

Detta gäller för attefallshus efter den 31 mars 2020.

Annons