Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor 5 jun 2023

Allt om vinylgolv

Vinylgolven har snabbt gjort succé i både bostäder och publika lokaler. Främst har vinylen ersatt de flesta klick- och laminatgolven med kärna av träfiber eller spån. Och det är tåligheten mot väta, samt hur enkelt skivorna kapas, som allra mest tilltalar konsumenterna. Här berättar Villanytt mer om vinylgolvens egenskaper.

Klickgolv av vinyl finns med utseende av trä-, sten- och betong och betraktas allmänt vara en mycket prisvärd golvtyp, med bra imitation av andra material. Vill man ha ett tåligt vinyl klickgolv så bör man kontrollera så att slitlagret är minst 0,2 till 0,55 mm tjockt. Tunna slitlager inom det spektrumet fungerar i rum där man inte går med ytterskor, medan tjocka slitlager krävs i hemmets hall, arbetsplatser, butiker och andra publika miljöer. Men, även vinylgolvet skulle slitas ut efter många år, eller utsättas för stor skada, så går det enkelt att byta eftersom de inte fästs permanent. Därför kallas de även löstagbara vinylgolv.

Enkelt och dammfritt att lägga vinylklickgolv:
Enkelheten gör att vinylgolv kan läggas av alla normalhändiga. I jämförelse med klickgolv av träfiber eller spån så behöver man inte såga dem, även om det också går utmärkt. Materialet dammar inte runt i hemmet heller när det kapas. Brädorna, lamellerna eller skivorna kan kapas genom att man ritsar spår med exempelvis en mattkniv, och sedan bryter av brädan vid spåret. Man behöver inte heller tejpa eller limma golvet, utan sammanfogningen sker genom att en brädas hon-kant pressas ihop nästa brädas han-kant. Men ordet klick är lite missvisande, för man kan behöva banka hårt med en klubba för att få ihop skarvarna jämnt, men resultatet blir imponerande. Däremot behöver man inte spika eller skruva, så golvet kan läggas med ytterst få verktyg. Att man faktiskt kan limma vinylgolv

Lämna gärna marginal för rörelse i vinylklickgolv

Oftast läggs vinylgolven flytande, d v s löst liggande ovanpå en tunn underlagsmatta. I likhet med andra material så kan klickgolv av vinyl vidga sig lite i värme, och krympa lite i svalare temperaturer. Det gäller särskilt rum med värmeslingor i golvet. Men om man kapar klickgolvet så att man får cirka 5 mm marginal runtom mot väggarna, så märks aldrig rörelsen. Rörelsemarginalen runt om döljs av golvsocklar och lister. Flera av Villanytts läsare har faktiskt limmat vinylgolv mot väggar av stabila ickerörliga material, som betong- och gips, med hjälp av monteringslim. De vittnar om att det fortfarande sitter stenhårt och jämnt efter flera år.

Leder värme, tål fukt och smuts

Om man lägger vinylklickgolv ovanpå golv med värmeslingor så leds värmen genom vinylen, vilket man tydligt känner när man går barfota på det. Ytan kan mycket enkelt rengöras och torkas av om man får smuts på det. Och – bäst av allt enligt många – är att man kan våtmoppa vinylgolvet utan att förstöra materialet. Laminatgolv, alltså klickgolv med kärna av träfiber och spån, är däremot känsliga för fukt. Det brukar märkas på att kanterna sväller och skarvarna reser sig när de utsatts för väta. Detta är främsta anledningen till att äldre laminatgolv blir uttjänta, något man helt slipper med vinylklickgolv.

Guide för att lägga vinyl klickgolv:

Här bjuder webbshopen bricoflor.se på en instruktion över hur man lägger klickgolv av vinyl.

  • Förbered underlaget. Se till att ytan där golvet ska läggas är ren, torr och jämn. Om det finns ojämnheter eller gropar kan du behöva använda en golvspackel för att jämna ut ytan.
  • Mät och skär till plankorna.Mät golvytan och skär till vinylplankorna i önskad storlek. Om det behövs, använd en golvkapa eller en handsåg för att skära plankorna i rätt längd.
  • Lägg ut underlagsmattan. Lägg ut underlagsmattan över hela golvytan. Underlagsmattan hjälper till att jämna ut ojämnheter och fungerar som en ljud- och fuktbarriär.
  • Lägg ut första raden.Börja lägga ut plankorna i den ena änden av rummet. Använd gärna distanser mellan väggen och plankorna för att ge utrymme för expansion och kontraktion.
  • Klicka ihop plankorna.Klicka ihop plankorna på långsidan och kortändan. Se till att de är ordentligt anslutna och att det inte finns några glipor mellan plankorna.
  • Fortsätt lägga ut plankorna: Fortsätt lägga ut plankorna rad för rad. Använd gärna ett golvkryss för att se till att plankorna är raka och på linje.
  • Skär till plankor runt hinder.Om det finns hinder på golvet, till exempel rör eller pelare, kan du behöva skära till plankorna för att passa runt dem.
  • Avsluta installationen. När du når den sista raden med plankor, kan det hända att du behöver skära till plankorna för att få dem att passa. Använd sedan en avslutningslist för att täcka mellanrummet mellan golvet och väggen.

 

Text: Redaktionen, Villanytt

 

 

 

Annons