Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 27 jan 2022

Alla blyfria blandare är inte blyfria

Allt fler väljer blyfria blandare, då många vvs-armaturer har visat sig läcka ut ohälsosamt bly som tas upp i kroppen med dricksvattnet, samt påverkar djurlivet. Men, alla blandare som påstås vara tillverkade av blyfria metaller är det ändå inte. Många tillverkare blandar nämligen in en del återanvänd mässing som innehåller bly. Därför gläds vi åt en hel serie blandare av rent rostfritt stål från tillverkaren NGL, som vi hittar i e-handeln Highspeedwater.

Traditionellt tillverkas de flesta vattenblandare av mässing, även om de har ett svart, kromat eller rostfritt utseende. Mässingen består vanligen av en del mjuk bly, för att förenkla gjutning och kapning. Tillverkning av blandare i rostfritt stål är alltså en mer krävande process, förklarar Björn Larsson och Henrik Petersson på NGL.

-Visst, men det blir helt blyfritt och extremt tåligt. Folks medvetande om blyets påverkan på människokroppen, miljön och djurlivet har ökat. Studier, rapporter och varningar har kommit från oberoende studier, och inte minst Naturvårdsverket, tillägger Björn.

Rostfritt stål en blyfri garanti

Villanytt tittar igenom hela den väldesignade stainless-serien och konstaterar att blandarna finns för hemmets alla tappvattenplatser; Kök, badkar, dusch, handfat och anslutningar för disk- och tvättmaskiner.

-Efterfrågan på blyfria blandare har fått flera tillverkare att sänka blyhalten. Men om man vill vara säker på att familjen dricker och spolar ut vatten som inte blyats, så är blandare av rostfritt stål det tryggaste valet, berättar Henrik.

Naturvårdsverket rapporterar att bly är giftigt redan vid mycket låga doser. För människor och däggdjur finns risken att nervsystemet skadas, men även de röda blodkropparna vilket kan ge blodbrist. Tidiga tecken är trötthet och dålig aptit, och allra känsligast är barn, foster och gravida.

Övertygande egenskaper

När vi synar den rostfria serien Stainless så noterar vi att de är A-klassade av Sundahus, och att de framhålls som marknadens energieffektivaste. Björn förklarar:

-Ja, det beror dels på vår egen highspeed-teknik i strålsamlaren, som också ger en oslagbar sköljegenskap. Genom att öka hastigheten, så ger det samma upplevelse som ökad vattenmängd, trots att blandaren använder mindre vattenmängd.

Dessutom är hela serien försedd med energisparläge, där man aktivt väljer ökad vattenmängd, i stället för att slentrianmässigt spola ut maximalt.

-Och den minskade förbrukningen och vattenuppvärmningen märks verkligen på lägre energiräkningar, avslutar Henrik.

Text: Tom Swales

Annons