Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fritid | Livsstil 13 nov 2021

Aktiva barn är glada barn

Vem kommer inte ihåg hur roligt det vara att gunga. Få riktigt bra fart och gunga högt. Barn behöver röra på sig redan från tidig ålder och detta här Stephanie Martelin tagit fasta på i sitt företag Lilla gunga där han tillverkar gungor i trä som även går att använda inomhus.

När du gungar ditt barn skapas en gemenskap, en samhörighet och du är nära ditt barn i en aktivitet. Den sociala interaktionen bildar starka band emellan er. Att just gunga är det många barn som tycker är roligt men också  att klättra upp på gungan, gunga själv eller med en kompis. Finns det inte en lekpark i närheten kan du fixa till det själv.

Antingen hänger du gungan utomhus eller inomhus.

– Jag vill göra den riktigt klassiska gungan i trä, som jag kommer ihåg från min tid som barn ute på sommarstället, säger Stephanie. En gunga som du även kan häng som en coolinredning i ditt hem.

Barnen klättrar, hänger upp och ner, eller gungar och lär då känna sin kropp och dess potential. Lilla gunga tillverkar gungor som du själv kan matcha ihop med din stil i hemmet. Sitsen är av tre olika träslag, björk, ek och valnöt. Till det har du tio olika färger på repen som de ska hänga i.  Du kan börja med en gunga anpassad för riktigt små barn till att sen byta ut mot en sits för att till sist bara ha en stång.

– Vi har sex olika produkter som fungerar i olika åldrar, säger Stephanie. Och varje år kommer vi med ny variant.

Kraften som verkar i kroppen

Rörelsen fram och tillbaka är rogivande. Den påminner om vaggandet när det lilla barnet blir vaggad i famnen av någon vuxen. Gunga gör vi när vi blir oroliga för att kroppen ska komma in i ett lugnare tempo och rytmen i att gunga fram och tillbaka är något vi ser över hela världen.

När du har förstått gungan har du lagt en god grund för förståelsen av Newtons lagar, men också för andra områden inom fysiken.  Genom att blunda ett tag och känn växlingen mellan tyngd och lätthet. Kan du känna vilka krafter som verkar på dig under gungandets olika delar.

– Inte bara tyngdkraften är något som barnet lär sig utan också balans, smidighet och är fysisk, säger Stephanie. Barn utvecklas i rörelse och med gunga finns det så många möjligheter. Vi har även gymnastikringar som har blivit mycket populära.

Sätt gungan i köket och låt barnet vara med när du lagar mat. Antingen genom själva matlagningen eller med att gunga. Eller varför inte hänga gungan i barnets rum så att de kan leka där tillsammans med sina kompisar. Du kan hänga gungan i vardagsrummet som en snygg inredningsdetalj både för barn och vuxna. Variationerna är  många.

Text: Sabine von Borgstede

Annons