Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 29 aug 2021

Actioncykling på din nivå utför Isaberg

Många familjer, MTB-entusiaster och kompisgäng har redan upplevt småländska Isabergs adrenalin-kickande anläggning för mountainbiking. I år har ännu fler leder öppnats och nu kan man till och med åka lift upp med cykeln. Villanytt kollar in södra Sveriges största bikepark och årets nyheter, tillsammans med Louise Söderlund på Isaberg Mountain Resort.

Tre faktorer som gör den småländska anläggningen särskilt intressant är liften, naturen och de stora möjligheterna att välja svårighetsgrad.

–Ja, man väljer själv nivån på sin utmaning, och alla våra tjugo leder är svårighetsklassade. Precis som våra skidpister på vintern. Så, man kan välja en tryggare bana, som ett äventyr för både vuxna och barn i familjen. Eller, en tuffare led om man är erfaren.

Villanytt noterar att lederna är välplanerade för att ge spänning och action, men också en härlig naturupplevelse. Att man kört SM-tävlingar för crosscountry här visar nivån på banornas underhåll, servicen, faciliteterna och kurserna.

–Visst, intygar Louise. Och de som hyr cyklar här uppskattar verkligen att hojarna håller hög klass, är bra servade och finns i alla storlekar, precis som hjälmarna. Man kan fritt välja specialcykel för olika aktiviteter, som crosscountry eller mountainbiking.

Pumptracs och droppzones

Den som tidigare inte provat terräng- eller MT-biking ska inte tro att cykling i nedförsbacke innebär något passivt rullande.

–Nej, skrattar Louise. På de mer aktiva lederna så arbetar man mycket med kroppen, parerar, lutar sig i docerade kurvor, trampar på för att ta sats, hoppar och fokuserar på balansen och styrningen. Och mer utmaning får man på vår nya klättringsled, ”Bigfoot”, som alltså går uppför.

Den som är mer inne på trick, hopp, teknik, balansering och trial-liknande hinderbanor har verkligen mycket att välja på i anläggningen. Pumptracs, droppzones, dirtzone, step-up hopp och en lockande hoppzon på fem meters höjd är bara några delar.

–Att de ligger inom ett ganska samlat område, gör att delar av sällskapet kan välja olika aktiviteter, men ändå ha lite kontakt och koll på varandra.

Bikepass och Trailpass

Villanytt konstaterar att man även kan komma med egen cykel. Då löser man bara ett Trailpass som ger fri tillgång till ledområdet. Och även om man inte sover över på Isabergs resort och camping, så bjuder de faktiskt på duschning och ombytesrum efter aktiviteterna. Vill man inte ta sig själv uppför berget, till ledernas starter, så kan man förboka ett Bikepass för att ta med cykeln, upp med liften.

Text: Tom Swales

Annons