Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Handel | Livsstil 18 dec 2021

Accessoarer av kork – natursmart design

Allt fler konsumenter efterfrågar hållbara och naturliga produkter, med minsta möjliga inverkan på vår miljö. Ett sådant material är kork, som med skickligt hantverk och smakfull design kan användas till moderna accessoarer. Villanytt träffar Andreas Brännvall, på Natur Stockholm, vars plånböcker och väskor är lysande exempel.

 Korkmaterialet utstrålar en varm och behaglig känsla, lite påminnande om läder. Dessutom gör den naturnära känslan det extra välkomnande att bära korkprodukterna nära kroppen.

– Det är ett hundraprocentigt naturmaterial. Korken är ju barken från korkeken som växer i medelhavsområdet, förklarar kreatören Andreas Brännvall.

Till vardags är han ingenjör på ett arkitektkontor, men hyser stort intresse för hantverk och material utan plaster, kemikalier och miljöpåverkan. Under en resa i Portugal kom han i kontakt med korklädrets möjligheter, och lärde sig sedan hantverket.

Många som söker ett unikt eller miljörätt uttryck fastnar för plånboken eller korthållaren av kork, en trygg förvaring för betal-, medlems- och körkort.

– Sortimentet har utökats med små väskor och laptop-fodral, tillägger Andreas.

Småskaligt är exklusivt

En miljömässig hållbarhet handlar inte bara om material, utan även om tillverkningsmetoder.

– Ja, många kunder värderar det handgjorda och småskaliga. Det gör ju plånboken eller väskan mer unik och exklusiv. Det blir inga lågprisvaror, men de blir hållbara över tid, vilket är en viktig aspekt för mig och många andra, berättar Andreas.

Det finns en särskilt skön känsla i att bära, använda och sammankopplas med det som skapats för hand och som går i linje med modernt miljötänk. Det kan signalera ansvar och ställningstagande, men framför allt ett intresse för design. Det märks inte minst bland alla som följer Natur Stockholm på Instagram.

Omsorg och respekt

En annan faktor som gör de här korkvarorna attraktiva är att de har fått tid på sig att bli till. De spottas inte ut, varje sekund, ur en industriell maskin – utan ritas, skärs, hålas, sys och behandlas med omsorg och respekt för materialets ursprung:

– För mig är det viktigt att skapa med det naturen erbjuder. Jag älskar att vistas i naturen, oavsett om det är i skogen, bergen eller vid havet.

Text: Tom Swales / Jessica Roos Rahmquist

Annons