Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Att skildra människors livssituationer och komma rakt in i deras verklighet är det som dokumentärskaparen och fotografen Bengt Löfgren är absolut bäst på. Det är också det som är hans kall och hans nyfikenhet för olika livsöden har tagit honom till forna Sovjetunionen där han filmat deras Superfemma i ishockey under tidigt 00-tal, rest till Östafrika och skildrat problemen på Victoriasjön, där människor omkommer för att det inte finns sjökort, till att göra en film om en 15-årig svensk flicka som reste rakt in i IS-kalifatet och hur hon lyckades fritas.
Bengt driver sedan mitten av 90-talet sitt filmbolag Housebars Produktion. Han utgår från sitt kontor på centrala Hisingen, omgivet av second handbutiker och bilverkstäder. Det blir mycket resor och möten med spännande människor och miljöer. För sin insats i dokumentärserien om 15-åriga Marilyn som reste till Syrien, ”Ensamma mot IS” har han vunnit flera priser. Både Kristallen och Europas finaste dokumentärpris, Prix Europa 2017.
-Var du aldrig rädd för att dö, frågade jag nyfiket? Nej, aldrig, svarade Bengt, man vande sig. Vi var i norra Irak tre gånger och precis som i en Hollywoodfilm lyckades fritagningen av flickan i det sista försöket. Man blir imponerad av hur mycket intressanta jobb Bengt hunnit med. Som när han åkte till det forna Sovjetunionen och filmade och pratade med några av världens bästa ishockeyspelare.
-Det var första gången någon försökt ta reda på hur det var att leva som idrottsman bakom järnridån. De satt mer eller mindre i fängelse och tvingades spela hockey hela dagarna utan att få träffa sina familjer eller gå ut med kompisar. Jag mötte den världsberömda Super-femman och de var väldigt öppna i sina historier. Allting utmynnade i den mycket uppskattade filmen CCCP-Hockey från 2003.
Bengt som är konstnär i grunden skolade om sig till dokumentärfilmare i mitten på nittiotalet då såpa-boomen gjorde sitt inträde. Via jobb på lokal-tv och olika produktionsbolag producerade han sin första dokumentär 1997 om popfenomenet Jumper. Det har hunnit bli många artistfilmer genom åren. Bl.a Magnus Uggla, Georg Riedel och Stefan Sundström har porträtterats.
Bengt jobbar även som stillbildsfotograf och vid sidan av filmandet har han dokumenterat från sina resor runt om i världen. Allt från människoöden på den svenska landsbygden till en spännande komponerad stadsbild från Europa till dokumentär gatufotgrafering i New York. För Bengt finns alltid hungern att utforska, vare sig det gäller film eller stillbild. Närmast siktar han på fler fotoutställningar och färdigställandet av en långfilmsdokumentär om författaren Jan Myrdal.
www.gallerifagel.com/bengt-lofgren-gallery
www.facebook.com/housebengt/
Läs senaste Bäst i Test 2020 av studsmattor här.
Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.