Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Husbilar/Vagnar | Motor 15 jan 2025

Allt fler vintercampar med husvagn eller husbil – det här ska du tänka på

Allt fler väljer att investera i husvagn eller husbil just nu. Allt fler provar också att vintercampa och lockas bland annat av lägre priser, mindre folk och nya upplevelser. Peter Thorin hos Husvagnsreserven berättar mer och tipsar om vad du ska tänka på inför en vintercamping.

Att semestra med husvagn eller husbil har alltid varit populärt hos oss svenskar, men sedan pandemin, då många andra sätt att resa plötsligt inte fanns, har intresset ökat ytterligare. 

– Sänkta räntor och stabilare elpriser gör att fler väljer investera i sitt fritidsintresse på ett annat sätt nu än de senaste åren. Vi märker en kraftigt ökad försäljning nu i slutet av 2024 och ett stort intresse att byta och köpa fritidsfordon inför 2025, berättar Peter.

Billigare boende

Fler vågar också prova lite annorlunda camping: Som till exempel på vintern.

– Det finns flera fördelar och möjligheter med att campa på vintern. För dig som till exempel tar husvagnen eller husbilen till skidsemester, så är chansen stor att det blir mycket billigare än att bo på hotell eller i stuga. Många campingplatser har också lägre priser på vintern, samtidigt som där är färre gäster och därmed mer lugn, ro och avkoppling, säger Peter.

Därtill kan förstås läggas att camping på vintern ger en annan upplevelse jämfört med sommaren: Snön och vinterlandskapens magi på nära håll ger en ny dimension till ditt husvagns- eller husbilsliv.

Rätt värme på rätt ställen

För att du ska få en lyckad vintercamping finns det ett par viktiga saker att tänka på vad gäller husvagnens eller husbilens utrustning.

– De flesta husvagnar och husbilar vi säljer är anpassade för nordiskt klimat och klarar sig bra på vintern, låt vara att värmesystemet får jobba lite mer. Planerar du att semestra i fjällen och ha vagnen uppställd längre tid, så blir kraven på vinterutrustningen högre. 

Uppvärmning och isolering är av central betydelse.

– Ett vattenburet värmesystem är att rekommendera på vintern vid längre vistelse, gärna i kombination med vattenburen golvvärme – då används värmen effektivast. Bra luftcirkulation är också viktigt, så att värmen når ut överallt i fordonet. En isolerad och uppvärmd gråvattentank för avloppsvatten rekommenderas för längre vistelse i kallt klimat. För husbil är dubbelgolv att rekommendera på vintern.

effekt hos många fordon.

Sist en detalj som kan vara nog så viktig: Ett vinteranpassat förtält.

– Ett vanligt förtält är inte gjort för större snömängder och kan kollapsa under dem. Ett vinterförtält är mindre och robustare och till för att du ska ha en skyddad plats att ta på och av ytterkläder och vinterutrustning.

Text: Tobias Christoffersson

Annons