Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 6 nov 2024

Te för alla smaker och stunder

Intresset för te ökar, liksom nyfikenheten på olika tetyper och blandningar. Villanytt ber Sofia Wilén, på klassiska Tehuset Java med snart hundraåriga anor, om tips för ännu mer njutning av te.

De flesta konsumenter har numera lärt sig de grundläggande skillnaderna mellan de vanligaste tetyperna. Men när vi botaniserar bland de oändliga blandningarna i Tehuset Javas butikshyllor och webbshop, så välkomnar vi ändå goda råd från Sofia.

-Visst. Svart te har vanligen en hög koffeinhalt och passar därför utmärkt till frukosten. Särskilt våra svarta tesorter från Assam i norra Indien har extra hög koffeinhalt. Smakmässigt så föredrar de flesta en mild smak på morgonen. Grönt te tycker jag fler borde testa som måltidsdryck, till exempelvis lunchen. På eftermiddagen vill jag föreslå ett svart te med mera smak, exempelvis vår blandning ”Österlen”, som hyllar skånska smaker med äpple, fläder, hallon och björnbär. Eller teblandningen ”Södra esplanaden” som bland annat har en syrlighet från kvitten, som balanserar de övriga sötare bären.

Rogivande på kvällen

På kvällen älskar många att smutta på någon teblandning utan uppiggande koffein, för att inte hindra insomningen. De koffeinfria teerna görs vanligen på rooibos-buskens blad och örtblandningar. Sofia Wilén:

-Ja, och en av våra mest populära kvällsteer är ”Rooibos Rabarber Grädd”, med en fruktig smak och doft av rabarber, jordgubbe och vanilj.

Sofia och medarbetarna på Tehuset Java, utvecklar ständigt nya blandningar. Och följer gärna smaktrender genom kundernas val i deras butiker i Lund, Lidingö, Stockholm, Marstrand och på webben.

– I oroliga tider väljer allt fler teälskare blandningar med rogivande örter, som exempelvis kamomill, valeriana eller citrongräs. Ett tips är då våra blandningar ”Sleepy time”, ”Lugn och ro” eller ”Sov gott” som är några kvällsfavoriter, nämner Sofia.

Brygg rätt

Att göra sig en kopp te låter som det enklaste i världen, men många gör ändå misstag:

-Undvik kokhett vatten när du brygger grönt te, för annars utvecklas beska, sträva och gräsaktiga smaker. Vattnet bör i stället vara 75–80 grader när du lägger i kulan, silen eller påsen med grönt te. Då får du en härlig smakupplevelse, intygar Sofia på Tehuset Java.

Hon märker också att många tar för mycket teblad per kopp, så pressa inte din tetång proppfull. För mycket te ger en överdriven smak, och är det väldigt tajt så kan vattnet inte lösa ut smakerna i hela temassan, vilket därmed bara blir ett slöseri med teblad.

Text: Tom Swales

Annons