Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Måste konst vara vackert? Måste konst provocera? Konst måste ingenting men genom konsten kan vi se oss själva, menar Omid Massali som driver Galleri Svarta Gran i Borlänge tillsammans med sin hustru Petra Wåhlin Massali.
Omid Massali och Petra Wåhlin Massali driver Galleri Svarta Gran i Borlänge och Omid vill framför allt att konsten ska rubba våra sinnen, väcka tankar och samtal.
– Det finns oändligt många egenskaper som konst kan ha. Den konst vi har hemma är ofta ”vacker” men det behöver den inte vara. Konst är för mig att föra samtal, särskilt i det offentliga rummet, det är i samtalet ”som det händer”. Konsten får oss att fundera och skapa nya perspektiv på oss själva och varandra. Konsten låter saker gnissla.
Små och stora konstnärer
Galleri Svarta Gran är en öppen plats för experimentlusta och det oväntade. Här möts man av ett galleri, en skulpturpark och en konstkiosk, bland annat. Genom modiga och utforskande konstupplevelser vill Omid Massali skapa möten mellan publik, konst och konstnärer.
– Kärnan här är spännande konstutställningar med mer eller mindre kända konstnärer. En gång per år ställer vi ut en känd konstnär som till exempel Carl Johan de Geer och Åsa Jungnelius. Folk sympatiserar med tanken att det är konst i världsklass hemma hos någon. Det är häftigt. Men utöver det ger vi guidade visningar till skolklasser, arrangerar panelsamtal, ger konserter, filmfestivaler och mycket mer. Vi får ofta höra att det är kul hos oss. Vi har festliga öppningar med samtal och musik, men det allra viktigaste är alla samtalen som väcks.
Oväntade konstmöten
Omid Massali menar att det är viktigt att från tidig ålder få ta del av konstens värld och att ha detta med sig genom livet. Därför experimenterar man med olika idéer för att hitta andra ingångar till konsten. Förra året tolkade en jazzmusiker deras utställning.
-Vi vill bidra till samhället. Därför bjuder vi in skolor och har oväntade samarbeten som till exempel den vi hade med en idrottsförening. Med ett löplopp kunde vi tillgängliggöra konsten för en större publik.
Aktuellt just nu
I september pågår en utställning av Bror Feiler, f d fallskärmsjägaren som blev konstnär. Feiler riktar blicken mot de konflikter och motsättningar som präglar världen. Centralt är konflikten mellan Israel och Palestina där han vill visa komplexiteten och de mänskliga konsekvenserna av den långvariga striden.
– Vi fick uppleva djupa och meningsfulla samtal under vår öppning, något som verkligen gav energi och skapade nya tankar. I november ser vi fram emot att introducera den irakiska konstnären Modhir Ahmed. Han är en betydande profil inom internationell grafik, med en minimalistisk precision och ett skarpt uttryck. Det känns oerhört givande och kommer att ge oss nya insikter och perspektiv tror vi, säger Omid Massali.
Text: Eva Rydinger