Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 4 apr 2024

Bo klimatsmart i en massivträvilla

Vill du bygga ett miljövänligt hus? Du är inte ensam. Allt fler vänder blicken mot hållbart boende, och en trend som växer sig allt starkare är användningen av massivträ för husbyggnation. Lars Nielsen, Linn Nielsen och Natalie Rångeby berättar för Villanytts läsare om varför det är klimatsmart med massivträ.

Det är en växande efterfrågan på massivträvillor i Sverige. Populära program som Husdrömmar har väckt intresset för energisnålt och klimatsmart bostadsbyggande med förnyelsebart material i allmänhet, och kanske korslimmat trä i synnerhet.

– Ett vanligt missförstånd är tron att KL-trä, eller korslimmat trä, är dyrt och endast passar för stora, exklusiva villor. Men så är inte fallet. Byggkonstruktionen med KL-trä är lika lämplig för mer traditionella 1,5-planshus med sadeltak. Endast fantasin sätter gränser för dess användning, förklarar Lars Nielsen, vd för Massivträvillan.

Snabbt på plats

KL-trä är enkelt förklarat en massiv träskiva av hyvlade brädor som limmas ihop, med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet. Fördelarna inkluderar flera aspekter som hållfasthet, bärkraft och stabilitet.

– De olika skikten bildar robusta träelement. Dessa block används sedan som den bärande konstruktionen i tak, väggar och bjälklag. Träelementen som utgör stommen lyfts sedan på plats med hjälp av en kranbil, säger Lars.

– Vi lägger stor vikt vid den grundliga arbetsprocessen och ägnar tid åt noggrann projektering. Stommen till våra hus tillverkas i fabrik, där de kapar ut utrymmen för exempelvis dörrar, fönster och eldosor i förväg. Detta gör det enkelt för elektrikern att utföra sitt arbete med kabeldragningar när huset är på plats. Även om denna metod kan kräva mer tid för projektering, leder den till en snabbare byggprocess. En traditionell villa uppförs på en dag, berättar Natalie Rångeby, träbyggnadsingenjör på Massivträvillan.

Bättre inomhusmiljö

Att bygga en massivträvilla har även positiva hållbarhetsaspekter för inomhusmiljön. Tekniskt sätt handlar det om att undvika att bo i en miljö som liknar en plastpåse, man mår bra av att leva i ett rum med trä helt enkelt. Massivträets förmåga att lagra värme skapar också ett hälsosamt, behagligt och jämnt inomhusklimat. Dessutom leder detta till en lägre uppvärmningskostnad.

– En del är oroliga för att en massivträvilla kan ge känslan av att bo i en fjällstuga. Men du behöver inte ha träet synligt överallt, du kan exempelvis sätta gipsskivor ovanpå träkonstruktionen. Träet kan också målas såklart, säger Linn Nielsen, vice vd för Massivträvillan.

Massivträ öppnar för kreativa lösningar

En annan fördel med massivträ är flexibiliteten, då materialet går att utnyttja till max.

– Med KL-trä kan du göra mycket med karaktären på huset utan att använda andra material. Du kan till exempel skapa stora fönsteröppningar, utan att sätta in en stålbalk.

Linn berättar också att det finns en bred kompetens inom företaget som gör att de kan anpassa och hjälpa kunden genom hela byggprocessen.

– Vi har all kunskap inhouse och har gedigen erfarenhet inom byggsektorn sedan 2010. Vår expertis sträcker sig inte bara till projektering, ritning och konstruktion utan inkluderar nu även själva byggandet av massivträvillor. Detta innebär ett nära samarbete mellan oss och kunden genom hela processen, avslutar Natalie Rångeby.

Fakta

Massivträ, KL-trä och CLT är tre olika namn på en solid och massiv träprodukt som används för att skapa höga, stabila och robusta konstruktioner. Stomme, vägg, golv och innertak kan bestå av massivträ.

Annons