På Sveriges största bilmuseum i Härnösand möter besökaren inte mindre än 270 olika bilar, alla med sin historia att berätta från 1899 till 1990. Folkhemsnostalgi och raggarromantik, de amerikanska vrålåken från vita duken, snygga europeiska sportbilar – och mycket mycket mer.
Du behöver egentligen inte vara sådär särskilt bilintresserad för att ha behållning av ett besök på Härnösands Bilmuseum, stor behållning rentav. Låter det märkligt? Det är det inte. För gamla bilar är ju inte bara gamla bilar, de är så mycket mer: De är vittnen och symboler för sin tid, sin värld och sin kultur på samma sätt som mode, konst, film och litteratur. Och det är precis med den utgångspunkten som Härnösands Bilmuseum välkomnar sina besökare.
En tidsresa från 1899 till 1990
– Vi vill berätta historier här på museet. I våra utställningar matchar vi bilarna med olika föremål och företeelser för att återskapa tidsandan. Genom våra tio hallar och med våra 270 bilar bjuder vi på en tidsresa från 1899 till 1990, berättar Calle Lundkvist, grundare av museet som funnits sedan 2015.
Museets allra äldsta bil är en fransk De Dion-Bouton från 1899, en riktig klenod, som har sällskap av bland andra en klassisk T-Ford som besökarna gärna får provsitta.
– I första hallen har vi bilar från före första världskriget. I andra bilar från mellankrigstiden fram till 1950, här är några av de vrålåk som många tycker är allra vackrast, Packards, Rolls Royces och så har vi en Cadillac som är av samma modell som Al Capones.
Folkhemsbilar som väcker minnen och nostalgi
Vidare följer hallar med öststatsbilar, mopeder och MC, skogsvrak och ladugårdsfynd, ett stort urval amerikanska bilar och europeiska sportbilar, med mera. Men det är hall nummer 8 som är många besökares favorit: den med folkhemsbilar.
– Här finns bilarna som svenskarna körde från 1950-talet, då bilismen slog igenom i vårt land, fram till 1990. Har vi en grupp besökare som är 55 plus så stiger ljudnivån när de kommer in den här hallen! Här är bilarna man känner igen, bilar man har minnen av och nostalgi för. Kanske minns du din första pojkväns PV, eller Saaben du körde på 80-talet? Hallen med de billigaste bilarna är den populäraste, säger Calle Lundkvist.
Nytt för i år är en hall helt ägnad åt Saab-bilar. Bland kuriositeterna finns en kopia på Härnösandsbon Olof Tegströms banbrytade vätgasdrivna Saab från 1980-talet, till vilken en fascinerande historia också hör.
– Och så presenterar vi en äldre Saab med fena, en modell som aldrig byggdes, men som vi skapat utifrån gamla ritningar och arbete med ett skogsvrak. Kanske mer ett konstverk än en bil.
Text: Tobias Christoffersson