Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
Att gå med i en trädgårdsförening kan vara boosten som får odlingen att spira. Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare för Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) berättar om vad ett medlemskap kan ge – både för människan och jorden.
Saknar du drivkraft och grogrund för din trädgård? Eller är du redan nu en fullfjädrad trädgårdsentusiast med specialintresse för en särskild växt, ört eller blomsterfamilj?
Då kan det var dags att gå med i en förening för fritidsodlare.
– Alla är välkomna. Och du är medlem på dina egna villkor och utifrån hur du själv vill utveckla ditt intresse för trädgård, menar Lise-Lotte Björkman, FOR.
Utveckling, kunskap och ett socialt sammanhang
FOR:s ca 70 000 medlemmar har sökt sig till föreningslivet av olika skäl. Men det som förenar är självklart nyfikenhet och intresse att ge trädgården ett större innehåll. Genom ett medlemskap får nybörjare tillgång till gedigen kunskap och trädgårdsrådgivning. I den gemensamma kunskapsbanken finns mycket att ta del av och frågan är fri.
– Den sociala gemenskapen får man på köpet. Man behöver inte vara aktivt engagerad men för den som vill är det alltid en vitalisering att lära känna andra likasinnade, säger Lise-Lotte.
Något för alla inriktningar
Under FOR finns 19 olika föreningar med inriktning mot fritidsodling. Den största föreningen är Riksförbundet Svensk Trädgård. Här samsas allt från nyblivna villaägare, balkongodlare och erfarna trädgårdsnördar. Andra föreningar har inriktning mot olika växtfamiljer som pelargoner, pioner och rhododendron och vissa medlemmar är med i flera.
– Alla här är verkligen passionerade och kunniga på sin särskilda växtfamilj. Det finns också föreningar för till exempel chiliodlare, kryddälskare samt de som vill lära sig mer om organisk-biologisk odling och fruktodling.
Rabatter, förmåner och events
Många har också sökt sig till föreningslivet för att få tillgång till rabatter, förmåner, mässor och events. En uppskattad och härlig inspirationskälla är att få kika in i privata trädgårdar. Föreningarnas egna trädgårdsresor är också mycket omtyckta och efterfrågade.
– En annan uppskattad förening är Sesam. Här värnar man om gamla kulturväxter och jobbar aktivt med att hålla liv i äldre sorter. De har en unik fröbank och gör en kulturgärning för Trädgårdssverige, säger Lise-Lotte Björkman.
Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar
Ett populärt event är trädgårdsmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö i slutet av mars. Här finns många utställare och FOR finns på plats med egen avdelning och program.
– Mässan är ett bra tillfälle att stifta bekantskap med alla våra olika trädgårdsföreningar och några till. Du hittar oss på Rådgivningsgatan där vid delar med oss av vår kunskap. Och kan du inte komma dit kan du läsa mer på For.se. Välkommen till trädgårdsgemenskapen! avslutar Lise-Lotte.
Text: Eva Rydinger